Lifestyle

Remediu pentru copiii supraponderali sau cu obezitate: familia și tratamentul sunt soluția

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

10 minute timp de citit

Obezitatea la copii nu este doar o chestiune care ține de estetică. Ține mai ales de cum se simt și de cum sunt acceptați sau nu copiii într-o societate în care se pun etichete și în care aspectul fizic primează înainte de orice.

Dacă la maturitate poate știi cum să iei măsuri vizavi de greutatea ta corporală, ce să faci ca să ai un aspect fizic normal și cum să gestionezi răutățile celor din jurul tău, care nu te acceptă poate doar pentru că ai kilograme în plus, ei bine, la copii lucrurile stau cu totul diferit.

Copiii cu probleme de greutate sunt frecvent victime ale bullyingului, fapt care le poate afecta stima de sine pentru toată viața. Asta pentru că ei nu sunt în măsură să gestioneze emoțiile și cum se simt atunci când alții râd de ei și îi marginalizează, dar nici nu sunt în măsură să ia atitudinea în ce privește regimul alimentar, calitatea alimentelor pe care le consumă sau nivelul de activitate necesar pentru a scădea în greutate.

Haideți să fim sinceri! Nu toți arătăm ca scoși din cutie și nu toate suntem desprinse de pe podiumurile de modă. Dar dacă la noi, persoanele mature, se gestionează altfel lupta cu kilogramele, cum procedăm în cazul copiilor noștri care sunt în fapt rezultatul acțiunilor noastre?! Despre acest lucru vom discuta în cele ce urmează.

La vârste mici, consider că dacă sunt obezi copiii nu au nicio vină. Ei sunt, din nefericire, victimele părinților și ai celor care îi cresc. Asta pentru că până pe la 12 ani copilul mănâncă ce i se dă, ce găsește în casă și din păcate ce mănâncă și părinții lui. Din cauza lipsei de timp și poate și de cunoștințe în domeniul alimentației, părinții nu stau să gătească diferit. Așadar, ce își pun lor în farfurie le pun și copiilor. Mai grav este că până și porțiile sunt la fel la masă.

În ziua de azi adulții nu mai fac deosebire între porții și așa se ajunge ca de cele mai multe ori cantitatea de mâncare să fie la fel pentru toată lumea, uitând că un copil nu are nevoie de atâta mâncare precum un adult. Pentru că nu are nici stomacul la fel de dezvoltat și nici nivelul de activitate nu este în general prea intens, ca să cheltuiască apoi surplusul caloric.

Și de aici stomacul celor mici crește și crește și nevoia de mâncare în exces și fără să ne dăm seama se dezvoltă ca adolescenți plini de complexe și blamați de societate. Deși nu e doar vina noastră, influența mass media și a reclamelor la alimente nesănătoase contribuind deopotrivă la alegerile alimentare nesănătoase ale copiilor noștri, este însă în puterea noastră să îndreptăm lucrurile chiar și atunci când simțim că ne-au scăpat de sub control.

Știu că mulți părinți spun că este o luptă să determine copiii să mănânce alimente sănătoase și să doarmă suficient. Deși majoritatea încearcă să pregătească acasă mese sănătoase, mulți mănâncă fast-food cel puțin o dată pe săptămână, mai ales pentru că părinții sunt prea obosiți ca să mai gătească.

Trebuie însă să înțelegem că tratamentul obezității necesită implicarea familiei. Familia trăiește în același mediu nutrițional și de activitate ca și copilul. Toată lumea trebuie să fie pe aceeași lungime de undă în lupta cu kilogramele în plus ale micuțului.

Cum ne ajutăm copiii să dezvolte obiceiuri sănătoase?

În primul rând, vorbind cu copilul despre mâncare și greutate și explicându-i că din cauza surplusului de greutate va fi stigmatizat, iar acest lucru va lua forma hărțuirii și tachinării și va duce în timp la o stimă de sine scăzută, depresie și anxietate. Astfel că nu doar la problemele fizice trebuie să fim atenți, ci și la efectele emoționale și psihologice asupra copilului supraponderal.

Pentru a-ți ajuta copilul să mențină o greutate sănătoasă, echilibrează numărul de calorii pe care micuțul le asimilează din hrană și băuturi cu caloriile pe care copilul le consumă în activitatea fizică de zi cu zi.

De asemenea, ajută-ți copilul să învețe să fie conștient de ceea ce mănâncă, încurajându-l să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase. Caută modalități de a-i găti felurile preferate mai sănătos și redu-i astfel tentațiile alimentare bogate în calorii. Nu este niciun secret privind alimentația sănătoasă. Tot ce trebuie să faci este să:

- îi oferi din abundență legume, fructe și cereale integrale;

- îi incluzi în dietă lapte sau produse lactate;

- îl înveți să bea multă apă;

- îi limitezi băuturile îndulcite cu zahăr;

- îi reduci consumul de zahăr și grăsimi saturate.

Schimbările mici sunt rețeta succesului!

Deși orice poate fi mâncat cu măsură, reducerea tentațiilor bogate în grăsimi, zahăr și sare poate să-i ajute pe copii să dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase.

Iată câteva exemple de gustări de 100 de calorii sau mai puțin, la îndemâna oricui, care satisfac nevoie de dulce sau chiar foamea:

- un măr de mărime medie;

- o banană de mărime medie;

- o cană de afine;

- un căuș de boabe de struguri;

- o cană de morcovi sau broccoli sau ardei gras cu 2 lingurițe de humus.

O altă modalitate de echilibrare a caloriilor este angajarea într-o activitate fizică suficient de solicitantă și evitarea timpului sedentar în exces și a tentației de a merge la frigider. În plus față de a fi plăcută pentru copii și adolescenți, activitatea fizică regulată are multe beneficii sănătoase, printre care amintesc: scăderea în greutate, întărirea oaselor, scăderea presiunii sanguine, reducerea stresului și a anxietății, creșterea respectului de sine.

Copiii și adolescenții ar trebui să facă zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată. Amintește-ți că copiii îi imită pe adulți. Începe să adaugi activitatea fizică la rutina ta zilnică și încurajează-ți apoi copilul să ți se alăture. Câteva exemple de activități fizice de intensitate moderată includ: săritul corzii, înotul, dansul, mersul în ritm alert, alergarea ușoară.

În egală măsură, pe lângă încurajarea activității fizice, copiii trebuie îndemnați să evite timpul îndelungat de repaus. Deși timpul pentru teme și pentru citit este de înțeles, limitează perioada pe care copiii o petrec la televizor sau pe internet la nu mai mult de 2 ore pe zi.

Orice implicare în alimentația copilului și în susținerea activității fizice a acestuia sunt recomandate de medicii care trag deja un semnal de alarmă vizavi de creșterea alarmantă a numărului de copii și tineri obezi pentru că obezitatea predispune la probleme de sănătate precum: boli de inimă, diabet de tip 2, astm, apnee în timpul somnului.

În plus, pe lângă implicarea părinților și schimbarea stilului de viață și a regimului alimentar, copilul cu probleme de greutate trebuie dus și la medic.

Primul lucru pe care medicul îl va face este să investigheze starea generală de sănătate a copilului, să revizuiască istoricul familiei – pentru că obezitatea tinde să apară în familii – și să vadă dacă alte afecțiuni, cum ar fi diabetul, se regăsesc în familie.

Medicul va face un examen fizic care include indicele de masă corporală (IMC) și dacă acesta este situat peste percentila 95 comparativ cu copiii de aceeași vârstă și sex, îi poate face și alte teste care analizează glicemia, lipidele și funcția hepatică.

În mod normal, copilului i se va prescrie un tratament dietetic care va ține cont de alimentația lui și a familiei, precum și de activitatea fizică și de orele de somn pe care copilul le are, care sunt strâns legate de creșterea în greutate.

Importanța sprijinului emoțional pentru copiii supraponderali

Copiii obezi sau care se luptă cu kilograme în plus pot fi victime ale bullyingului, dacă sunt hărțuiți sau tachinați de alți copii de greutate normală. Aceste abuzuri afectează stima de sine a copiilor care ar putea avea nevoie de ajutor pentru a rezolva trauma pe care o traversează.

Cu ajutor specializat din partea psihologilor care evaluează bunăstarea mentală, emoțională și socială a copilului și uneori cu tratament, copiii care sunt ridiculizați din cauza surplusului de kilograme și care se pot confrunta cu depresia și-ar putea recăpăta în timp stima de sine.

Dacă ești părinte și observi că în prezent copilul tău se confruntă cu apetit alimentar exagerat și bullying la școală din pricina kilogramelor în plus vino la Ela Clinic pentru ajutor specializat.

În clinică te așteptăm cu Programul de Nutriție Specială Junior, un program de educație nutrițională care se adresează copiilor și adolescenților care au nevoie să învețe bazele unui stil de viață sănătos.

Programul Junior te sprijină pe tine ca părinte să înțelegi nevoile copilului și să îi poți fi alături în transformarea stilului de viață. În același timp, oferă tot sprijinul necesar copilului sau adolescentului pentru a ajunge la obiectivele propuse atât fizic, cât și mental sau medical.

Oferă-i copilului tău susținerea de care are nevoie pentru un stil de viață sănătos!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.