Lifestyle

Top 5 superalimente pentru a rămâne însărcinată

Andreea DiaconescuAndreea Diaconescu

Andreea Diaconescu

5 minute timp de citit

Încerci să rămâi însărcinată? Când te pregătești să aduci pe lume un copil, primul lucru care îți vine în minte este ce nu ai voie să faci sau ce nu ai voie să mănânci ca să îți pregătești organismul de schimbarea cea mare.

Poate că știi că nu mai ai voie să mai pierzi nopțile sau să stai peste program la serviciu ca să nu te suprasoliciți.

Probabil că știi că nu trebuie să mai consumi alcool, prăjeli, dulciuri în exces, de țigări nu mai vrei să auzi și nici de medicamente luate după ureche, ca să nu mai vorbim de anticoncepționale.

Dar oare știai că alimentele pe care le consumi astăzi influențează sănătatea ovulelor și a spermei timp de peste 90 de zile, așa că este important să ții cont că tot ce mănânci poate să vă afecteze fertilitatea!? Și spun că VĂ poate afecta fertilitatea pentru că nu este doar despre tine, draga mea, ci și despre partenerul tău.

Am făcut o listă și am adunat cinci alimente pe care să le introduceți în dieta voastră în mod regulat, pentru a îmbunătăți calitatea ovulelor și a spermei.

1. Legume cu frunze verzi

Legumele precum broccoli, varza kale, varza, cresonul, rucola și spanacul sunt pline de nutrienți esențiali, inclusiv vitaminele A, C, E și K și antioxidanți.

Importante pentru concepție, aceste legume cu frunze verzi sunt o sursă bogată de vitamina B9, numită și folat, una dintre vitaminele grupului B, crucială pentru duplicarea ADN-ului în ovul și spermatozoizi.

2. Pește gras

Peștii precum somonul, macroul și sardinele sunt, toate, surse bogate de Omega-3, acizi grași esențiali, care sunt vitali pentru fertilitatea masculină și feminină. În același timp, acidul docosahexaenoic (DHA), un tip de Omega-3, este esențial pentru calitatea spermei, dar și deosebit de important pentru dezvoltarea creierului bebelușului în timpul sarcinii.

Dacă ai o dietă vegană sau vegetariană, există o mulțime de suplimente disponibile pe piață la ora actuală. Pentru a te asigura însă că te bucuri de dozele corecte, este important să discuți cu un medic nutriționist.

3. Alimente bogate în zinc

Zincul este important pentru diviziunea celulară și, prin urmare, un nutrient fundamental pentru dezvoltarea și concepția spermatozoizilor și a ovulelor.

Alimentele bogate în zinc includ: crustacee, carne de vită și miel, semințe precum dovleac, susan, chia, floarea-soarelui și semințe de in, nuci precum caju, pecan, migdale, fasole și linte, ciuperci, cereale, inclusiv ovăz și quinoa.

4. Carbohidrați complecși

Alege alimente din cereale integrale, cum ar fi pâinea, pastele, orezul și cartofii dulci în loc de alternativele lor albe.

Motivul este dublu: în primul rând, carbohidrații albi (rafinați) au un indice glicemic ridicat și perturbă echilibrul zahărului din sânge, ceea ce la rândul său perturbă echilibrul hormonilor reproductivi. Carbohidrații complecși nu au același efect perturbator asupra zahărului din sânge și hormonilor.

În al doilea rând, prin procesul de rafinare a produselor (pâine albă, paste făinoase albe etc.) se îndepărtează coaja care conține nutrienți esențiali precum vitamina B6. Carbohidrații complecși își au încă cojile intacte, păstrându-și astfel conținutul ridicat de nutrienți.

Vitamina B6 crește șansele de a rămâne însărcinată, deoarece ajută la întărirea mucoasei uterine.

Sursele bune de vitamina B6 includ: cereale integrale, avocado, spanac, banane, carne, ouă, leguminoase.

5. Alege proteine de bună calitate

Proteinele furnizează elementele de bază pentru hormonii reproductivi masculini și feminini. De asemenea, susțin organismul în curs de dezvoltare al bebelușului, inclusiv oasele, părul, dinții, creierul, neurotransmițătorii etc.

Alimente bogate în proteine sunt: carnea roșie, de pui, de curcan, ouă, lactate, nuci, semințe, tofu și leguminoase în general.

Iată câteva lucruri la care nu te așteptai să îți scadă fertilitatea

Când te pregătești să aduci pe lume un copil este util să reduci expunerea la toxine. De exemplu, substanțele chimice din produsele de îngrijire personală, produse de curățare a casei, chiar și poluarea – toate acestea, deși nu ai fi crezut, îți afectează fertilitatea. Ar fi bine să încerci să folosești produse organice ori de câte ori este posibil.

În cele din urmă, unul dintre cele mai importante lucruri este să-ți gestionezi nivelul de stres – exercițiile de yoga, meditația sau programele de mindfulness sunt practici care pot să funcționeze pentru tine.

Vino și tu la o consultație de evaluare inițială împreună cu partenerul tău, pentru a discuta cu medicul nutriționist specializat în fertilitate despre cum să vă creșteți șansele de a concepe un copil cu ajutorul nutriției. Beneficiază de pachetul FAMILY - consultația inițială 2 in 1 și 50% reducere pentru partener la programele pe 3 luni.

Sănătatea ta este sănătatea familiei!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.