Lifestyle

Topul nutrienților care cresc șansele de a rămâne însărcinată

Andreea Căzănaru Andreea Căzănaru

Andreea Căzănaru

9 minute timp de citit

De cele mai multe ori, când te hotărăști că a venit momentul să devii mamă, începi să renunți la tot ce consideri că nu e potrivit sau sănătos pentru organismul tău.

Renunți la programul de lucru solicitant, la ritmul de viață haotic, la ieșirile în oraș cu prietenii până noaptea târziu, la alcool, la unele suplimente care te ajutau să te menții în formă, la fumat și poate la unele ceaiuri diuretice ori depurative.

Dar te-ai gândit oare că atunci când vrei să ai un copil nu totul este despre renunțare?

Că nu tot ce trebuie să faci ca să îți îndeplinești visul de a fi mamă înseamnă doar restricții?

Cu siguranță înțelegi la ce mă refer, pentru că o sarcină nu este doar despre privare, ci mai ales despre adoptarea unor comportamente noi și sănătoase pe care dorești să le adopți și să le menții pentru a le transmite mai departe și copilului tău.

De pildă, știai că există anumite alimente care cresc fertilitatea și pe care e musai să le introduci în dieta ta zilnică?

Când mănânci pentru o fertilitate sănătoasă, alimentele pot ajuta la scăderea hormonilor de stres și la creșterea fluxului de sânge către uter, fapt ce favorizează instalarea unei sarcini. De fapt, alegerile alimentare și schimbările stilului de viață pot contribui la creșterea fertilității.

Nevoile organismului sunt diferite în fiecare etapă a vieții, iar sarcina este o perioadă care necesită mai multă atenție. Iată în continuare câteva modalități naturale de a crește fertilitatea și de a rămâne însărcinată mai repede!

1. Mănâncă alimente bogate în antioxidanți

Antioxidanții precum acidul folic și zincul pot îmbunătăți fertilitatea atât la bărbați, cât și la femei. Aceștia dezactivează radicalii liberi din corpul tău, care pot deteriora atât spermatozoizii, cât și ovulele.

Alimente colorate precum fructele și legumele, dar și nucile și cerealele integrale sunt pline de antioxidanți benefici precum vitaminele C și E, acid folic, beta caroten și luteină.

2. Crește aportul de fibre

Fibrele sunt nutrienți importanți care oferă numai beneficii organismului. Acestea se găsesc în alimentele de origine vegetală. Prin consumul de fibre este redus nivelul colesterolului, se normalizează glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare și al diabetului și se reduce constipația – o problemă des întâlnită în sarcină. În plus, fibrele ajută corpul să scape de excesul de grăsimi și să mențină echilibrul zahărului din sânge. Anumite tipuri de fibre pot chiar ajuta la eliminarea excesului de estrogen. Acestea se găsesc în cereale integrale, legume și zarzavaturi crude, boabe, dar și fructe, mai ales dacă sunt consumate cu coajă (mere, pere, etc).

3. Schimbă sursele de proteine

Proteinele sunt vitale în timpul sarcinii, pentru că ajută la stimularea creșterii și refacerii celulare și în procesul de vindecare. Le găsești în carne și pește. Dacă ești vegetariană, îți poți lua proteinele din cereale integrale, boabe și semințe cât mai bogate în proteine – chia, cânepă, quinoa, orez brun, fasole, năut, linte, mazăre, etc.

Înlocuirea unor proteine animale (cum ar fi carnea, peștele și ouăle) cu surse de proteine vegetale (cum ar fi boabele, cerealele și semințele) este legată de un risc redus de infertilitate.

4. Asigură-te că ai zilnic porția de calciu, magneziu și zinc

Lactatele sunt cele mai bune surse de calciu, dar în egală măsură și de fosfor, diverse vitamine din complexul B, magneziu și zinc. Iaurtul grecesc, de pildă, conține mai mult calciu decât alte produse lactate și este foarte benefic pentru femeile însărcinate.

La modul general însă, o femeie care își dorește o sarcină sau este deja gravidă poate consuma lapte, brânză, iaurt – toate conțin calciu și sunt benefice pentru dezvoltarea oaselor.

Atenție însă! Îți recomand să consumi produse lactate care sunt pasteurizate. Renunță, cel puțin o perioadă, înainte de sarcină și în timpul acesteia, la brânzeturile nepasteurizate sau cele luate din piață, de la țărani. Produsele lactate nepasteurizate sunt de evitat pentru că pot conține bacterii periculoase pentru sarcină.

5. Asigură-ți nivelul optim de fier

Acest mineral este vital din multe puncte de vedere, mai ales în formarea globulelor roșii care transportă oxigenul. El are un impact asupra energiei tale și asupra fertilității.

Înaintea unei sarcini și în timpul ei, fierul este deosebit de important pentru producerea hemoglobinei, proteină din compoziția globulelor roșii care transportă oxigenul către celule.

În timpul sarcinii, volumul de sânge al corpului crește cu aproximativ 50%. De aceea, e nevoie de fier – pentru a produce o cantitate crescută de hemoglobină. Totodată, fătul, care se dezvoltă, dar și placenta au nevoie de propriile rezerve de fier. Dacă anemia în sarcină prin carență de fier nu este tratată, poate crește riscul de complicații grave și naștere prematură.

În general, în ultimul trimestru de sarcină, ai nevoie de 20-30 mg de fier/zi. Dacă aceste cantități nu sunt atinse, crește riscul apariției anemiei feriprive, care te poate afecta atât pe tine, cât și pe bebelușul tău.

6. Acizii grași Omega-3

Acidul gras docosahexaenoic (DHA) este vital pentru creierul sugarilor și pentru dezvoltarea ochilor.

Pentru femeile însărcinate și pentru cele care alăptează, aportul optim de Omega-3 este de 700 miligrame pe zi de EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA, dintre care cel puțin 300 de miligrame să fie DHA.

Dacă te întrebi care sunt sursele alimentare, îți recomand peștii de apă rece cum ar fi somonul, tonul și sardinele. Sunt o sursă excelentă de DHA și acizi grași Omega-3; de asemenea, ajută la dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului și reduc riscul de naștere prematură.

Poți consuma multe porții de pește pe săptămână, fără să îți faci griji cu privire la nivelul de mercur. Evită totuși specii precum rechinul, peștele-spadă și macroul.

7. Acidul folic

Acidul folic este o formă sintetică a vitaminei B9. Corpul tău are nevoie de acid folic pentru numeroase funcții și este indispensabil în sarcină. Pentru că organismul nu produce acest compus, trebuie să îl asimilezi din alimentație sau din suplimente.

Asta pentru că suplimentarea cu acid folic sau multivitamine care conțin acid folic crește șansele de sarcină și reduce riscul de infertilitate ovulatorie și a fost asociată cu o calitate mai bună a embrionului.

Pe lângă faptul că acidul folic susține dezvoltarea celulelor și diviziunea celulară, ajută la formarea ADN-ului și a globulelor roșii și contribuie la dezvoltarea fătului în primele luni de sarcină, prevenind totodată malformațiile congenitale la nivelul coloanei vertebrale și a creierului.

Doza recomandată pentru adulți este de 400 de mcg/zi. În cazul femeilor însărcinate, aportul crește la 600 de mcg/zi. Când alăptezi, ai nevoie de 500 de mcg de acid folic sau vitamina B9 zilnic.

  • Deși vitamina B9 se găsește în multe alimente, forma sintetică din suplimente, acidul folic, se asimilează mai ușor în organism. Iată totuși ce ar trebui să consumi:
  • legume cu frunze verzi (spanac, salată), broccoli, fasole, linte, mazăre, sparanghel, sfeclă, porumb etc.;
  • portocale, lămâi, mango, banane etc.;
  • ouă, lactate;
  • nuci sau cereale integrale.

8. Vitamina E

Este un antioxidant puternic și crește fertilitatea atunci când este administrat atât femeilor, cât și bărbaților. Mai mult, se pare că activitatea antioxidantă a vitaminei E ar putea face sperma mult mai fertilă, crescând astfel rata de succes în momentul în care se plănuiește conceperea unui bebeluș.

Maternitatea este o etapă minunată! Dacă vrei să-ți crești șansele de a rămâne însărcinată, te așteptăm la ELA CLINIC cu Profertiliaun program nutrițional creat special pentru tine. În plus, dacă vii împreună cu partenerul tău sau un alt membru al familiei, acesta va putea beneficia de consultația inițială gratuită și de 50% reducere la orice program de 3 luni, prin pachetul FAMILY.

Fă primul pas pentru o familie sănătoasă!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.