Alimentația este poate unul dintre cele mai importante obiceiuri pe care le avem. În funcție de cât de tare ne îngrijim de modul în care ne alimentăm, avem sau nu o viață de calitate. Iar lucrurile sunt atât de simple precum ţi le prezint în continuare. Dacă avem o alimentație sănătoasă, în marea majoritate a timpului, organismul funcționează normal și resimțim o stare de bine la nivel general. Dacă alegerile noastre alimentare sunt deficitare, acest lucru se va resimți la nivel fizic și psihic.
Sarcina este o etapă deosebită în viaţa unei femei, însă reprezintă o perioadă în care grija în ce privește alimentația este esențială. Și nu doar pentru tine, cât mai ales pentru făt.
Aşadar, consider că este important să știi încă de la început care sunt nutrienții necesari pe parcursul sarcinii și cum să alegi produsele de calitate din toate clasele de nutrienți. Dar să luăm lucrurile pe rând.
Principalii nutrienți în sarcină
Dieta în timpul sarcinii trebuie să conţină neapărat următorii nutrienţi principali:
- proteine, pentru că sunt esenţiale pentru dezvoltarea intrauterină a copilului;
- vitamine din grupul A, D şi B (în special acid folic);
- minerale, deoarece reglează procesele metabolice şi ajută la eliberarea de energie din corp;
- fibre, întrucât reduc balonarea, constipaţia şi implicit hemoroizii (foarte des întâlniţi în sarcină);
- lipide mononesaturate şi polinesaturate, mai precis grăsimile bune, iar aici Omega-3 este esenţial;
- carbohidraţii complecşi, ca sursă principală de energie.
Dacă ai senzaţia că pentru a beneficia de necesarul de nutrieţi în sarcină este nevoie să te îmbuibi cu medicamente, află că există mai multe alimente de bază care, combinate corect, îţi pot asigura un regim alimentar bogat în nutrienţii de bază.
Alimente pe care să le consumi în sarcină
- Lactate (lapte, iaurt, brânză), pentru necesarul de calciu şi proteine care ajută la dezvoltarea fătului şi pentru că previn apariţia carenţelor în structura osoasă a fătului. Îţi recomand să optezi pentru produse lactate slabe - chefir, urdă, gorgonzola.
- Ouă, pentru vitamine, minerale, dar şi pentru proteine şi lipide. Sfatul meu este să te asiguri că ouăle sunt proaspete şi să le consumi cât mai sănătos cu putinţă, de pildă fierte sau poşate.
- Carne, pentru necesarul zilnic de proteine. Dar la fel ca şi ouăle, trebuie să fie proaspătă şi să o prepari la cuptor sau pe grătar, adică sănătos.
- Peşte, pentru necesarul de Omega-3, pe lângă proteine. Atenţie însă, evită tonul, somonul şi fructele de mare din cauza conţinutului de mercur.
- Lintea şi fasolea, întrucât sunt surse de proteine vegetale.
- Cereale integrale (orez, ovăz, quinoa), pentru conţinutul de vitamine şi fibre.
- Nucile, pentru că sunt surse excelente de proteine şi grăsimi nesaturate.
- Fructele și legumele pentru că asigură necesarul zilnic de fibre şi sunt surse excelente de vitamine şi minerale.
4 reguli de alimentaţie bogată în nutrienţi pentru gravide
1. Consumă zilnic un produs lactat (brânză, iaurt, chefir).
2. Asigură-te că ai la fiecare masă două alimente pe bază de proteine.
3. Consumă trei porţii de fructe zilnic.
4. Mănâncă în fiecare zi legume de sezon, cât mai variate.
3 sfaturi pentru consumul alimentelor în sarcină
1. Clăteşte foarte bine produsele crude sub jet de apă înainte de a le consuma în salată sau a le găti.
2. Găteşte carnea suficient, indiferent de tipul ei, din cauza riscului de toxoplasmoză.
3. Refrigerează toate produsele perisabile.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!