Lifestyle

Trigliceride crescute? Iată ce alimente trebuie să eviți

Cătălin VâlcuCătălin Vâlcu

Cătălin Vâlcu

8 minute timp de citit

Poate ai auzit de multe ori despre pericolul unor trigliceride crescute, dar termenul medical cu siguranță nu-ți spune nimic clar. Deși sună pretențios, trigliceridele nu sunt altceva decât un anumit tip de grăsimi (lipide) care se găsește în sânge.

Concret, atunci când organismul primește calorii în exces, el folosește doar caloriile necesare, iar pe cele suplimentare (surplusul) le depozitează sub formă de grăsimi.

Scopul lor este să fie eliberate între mese și să ofere corpului energia necesară pentru a funcționa la nivel optim. Așadar, ele au un rol foarte important pentru organism, dar când devin un surplus pot provoca diverse afecțiuni.

Amintesc în continuare câteva dintre ele:

  • boli de inimă;
  • obezitate;
  • diabet;
  • ficat gras;
  • pancreatită.

Cum poți afla nivelul trigliceridelor?

Un simplu test de sânge măsoară exact numărul de trigliceride din sânge.

Valorile trigliceridelor

  • nivelul recomandat: mai mic de 150 mg/dl;
  • trigliceride mari: de la 200 la 499 mg/dl – risc cardiovascular;
  • trigliceride foarte mari: peste 500 mg/dl – risc de pancreatită acută.

Ce determină trigliceride mărite?

  • excesul de greutate și obezitatea;
  • consumul de alcool;
  • sedentarismul;
  • administrarea de contraceptive, hormoni steroizi sau hipotiroidismul;
  • alimente de tip fast-food, produsele de patiserie, mâncărurile congelate pre-gătite și lista poate continua.

Top 12 alimente pe care să le eviți ca să ai trigliceridele bune!

1. Legumele cu amidon

Deși legumele sunt recomandate la modul general, unele sunt mai bune decât altele atunci când vine vorba de creșterea sau scăderea nivelului de trigliceride. Așadar, evită cât de mult să consumi seara din cele care conțin mai mult amidon, cum ar fi cartoful, porumbul, fasolea boabe, năutul și mazărea. În acest fel, corpul tău nu va transforma amidonul suplimentar în trigliceride peste noapte. Există o mulțime de alte opțiuni pentru garniturile de legume pentru cină, cum ar fi dovlecelul, conopida, varza sau ciupercile. Și sunt la fel de gustoase.

2. Mâncarea de fasole din conservă gătită cu carne grasă

Fasolea are multe fibre și alți nutrienți. Dar dacă e gătită cu carne grasă, s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă alegere. Mai ales dacă și pe eticheta de pe cutia de conservă scrie că are zahăr. În schimb, alege fasolea uscată simplă, pentru masa de prânz, o sursă excelentă de fibre și proteine, fără grăsimi saturate sau zahăr adăugat.

3. Prea mult din ceva considerat sănătos

Fără îndoială, fructele sunt bune, mai ales dacă le alegi în loc de un desert dulce, plin de cremă și frișcă. Dar atunci când ai trigliceride mari, poate că ar fi bine să te limitezi la 2-3 porții de fructe pe zi. În acest fel, nu vei ingera prea mult din zaharurile din fructe, care nu sunt nici ele extrem de sănătoase, chiar dacă sunt naturale. Dacă alegi fructe uscate, ține cont că dimensiunea porției trebuie să fie mult mai mică: 4 linguri de stafide (1/4 cană), de exemplu.

4. Alcool

Cu siguranță știi că în limite normale alcoolul nu face rău. Dar reține că dacă exagerezi câtuși de puțin nivelul de trigliceride poate crește. Acest lucru se datorează zaharurilor care fac parte în mod natural din alcool, fie că este vorba de vin, bere sau lichior. Prea mult zahăr, din orice sursă, poate fi o problemă pentru starea de sănătate a întregului organism.

5. Conserve de pește ambalat în ulei

Peștele este bun pentru inima ta. Dar când cumperi conserve de pește, verifică eticheta ca să vezi cât ulei conține. Cel mai bine este să cumperi conserve de pește ambalat în apă sau în sos de roșii și așa te asiguri că ai numai beneficii.

6. Nucă de cocos

Nuca de cocos este la modă. Poți consuma lapte de cocos, apă de cocos, fulgi de nucă de cocos, ulei de cocos și fructele în sine. Deși nuca de cocos are multe beneficii pentru sănătate, este totuși bogată în grăsimi saturate, așa că înainte să începi să o consumi întreabă medicul dacă ar trebui să o faci cu măsură sau să o eviți complet.

7. Alimente cu amidon

Dacă mănânci prea multă pâine, paste, cartofi sau cereale, fără să le cheltui prin mișcare, corpul tău le poate transforma în trigliceride. Nu zic să le eviți, doar să le consumi cu măsură. O porție este o felie de pâine, 2 linguri de orez, jumătate de cană de paste, un cartof mediu sau 3 linguri de fulgi de ovăz fiert.

8. Băuturi dulci

O mare parte din zahărul pe care îl asimilezi poate proveni din băuturile pe care le consumi. Indiferent dacă bei ceai dulce cu gheață, sifon obișnuit, suc de fructe sau o cafea îndulcită, este posibil să obții mai mult dulce decât poate suporta corpul tău. Așa că poate transforma o parte din acel zahăr în trigliceride. Deci, când iei în calcul să reduci cantitatea de zahăr, ia în considerare și băuturile de peste zi.

9. Miere sau sirop de arțar

S-ar putea să crezi că mierea și siropul de arțar sunt mai sănătoase sau mai naturale decât zahărul rafinat. Așa e, dar, ca și zahărul, pot crește nivelul de trigliceride. Când încerci să reduci nivelul trigliceridelor, redu și îndulcitorii considerați naturali.

10. Produse de patiserie

Grăsimile saturate și făina albă din produsele de patiserie cresc nivelul trigliceridelor. Deci ideal ar fi ca măcar pentru o vreme să renunți de tot la aceste alimente dacă vrei să îți stabilizezi nivelul de trigliceride.

11. Carne cu conținut ridicat de grăsimi

Nu trebuie să renunți complet la carne. Dar alege variantele de carne mai slabă și evită grăsimea vizibilă, inclusiv pielea de la pui. De asemenea, evită toate cărnurile procesate, inclusiv mezelurile, cârnații și șunca, deoarece aceste tipuri de preparate cresc riscul de boli de inimă și diabet.

12. Unt sau margarină

Când gătești carne, legume sau când faci sosuri pentru diverse alte preparate folosește ulei vegetal ca înlocuitor pentru unt sau margarină, căci acestea din urmă au prea multe grăsimi saturate sau grăsimi trans și îți cresc nivelul de trigliceride. Uleiurile de rapiță, de nucă și de semințe de in sunt, de asemenea, alternative excelente.

Ține sub control trigliceridele

O alimentație bazată pe acizi graşi şi grăsimi sănătoase provenite din peşte, sâmburi, măsline şi avocado, fructe şi legume în cantități rezonabile, precum şi reducerea consumului de grăsimi saturate şi hidrogenate, zahăr, îndulcitori şi alcool este esențială pentru stabilirea și menținerea unui nivel optim de trigliceride. Totodată, practicarea de exerciții fizice regulate sau mişcarea zilnică protejează inima, întăreşte musculatura şi ajută la pierderea în greutate și înlăturarea țesutului adipos în exces.

Dacă ai nevoie de ajutor, te așteptăm la ELA CLINIC cu o gamă largă de programe de nutriție adaptate nevoilor tale, între care și Programul Metabolic Suport, dedicat persoanelor care suferă de obezitate abdominală, diabet sau prediabet, ficat gras ori trigliceride crescute și vor să preîntâmpine evoluția sau apariția complicațiilor, să-și gestioneze mai bine dieta și să scape de o parte din medicamente.

Programul oferă monitorizare medicală specializată și investigații specifice (Ecografie Abdomino-Pelvină, Ecografie Doppler Artere Carotide, Ecografie Tiroidiană, Indice Gleznă-Braț) dublate de diete terapeutice pentru persoanele care suferă de obezitate abdominală, diabet, prediabet, ficat gras sau trigliceride crescute.

Obține forma fizică dorită într-un mod sănătos și echilibrat!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.