Psihonutritie

11 exerciții eficiente în lupta cu depresia

Maria GorganMaria Gorgan

Maria Gorgan

6 minute timp de citit

Depresia este o afecțiune din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele. De la tineri până la adulți, mulți se confruntă la un moment dat cu această stare deloc plăcută.

Ritmul alert de viață, programul aglomerat, orele de muncă în plus la serviciu, toate contribuie într-o măsură mai mare sau mai mică la instalarea depresiei. Dacă la început resimțim doar stres, oboseală și anxietate, treptat totul escaladează și ajungem în situația ingrată de a suferi de depresie.

Din punct de vedere medical, depresia este o tulburare mentală, dar se poate vindeca. Însă pentru ca asta să fie posibil trebuie conștientizată, înțeleasă și acceptată de cel care o manifestă.

Sunt însă și modalități naturale de a combate depresia, dacă acceptăm că ne confruntăm cu această afecțiune. Iată la ce mă refer!

1. Relaxează-ți mintea prin sport

Poate că atunci când te simți deprimat ultimul lucru pe care vrei să-l faci este sportul, dar trebuie să știi că exercițiile fizice eliberează substanțe chimice care te ajută să te simți mai bine și ameliorează simptomele depresiei. Nu trebuie să faci prea mult efort dacă nu te simți în stare, o plimbare scurtă este suficientă.

2. Mergi sau aleargă

Nu trebuie să alergi ca la un maraton. Nici măcar nu trebuie să fugi. Mergi în ritm alert în aer liber și ai să simți cum ți se îmbunătățește starea de spirit. Poate fi o modalitate rapidă și eficientă de eliberare a emoțiilor de orice fel. Nu trebuie să pui presiune pe tine, ci doar să te eliberezi de sentimentele care te copleșesc.

3. Practică yoga

Yoga ajută la eliberarea endorfinelor. Endorfinele sunt niște neurotransmițători despre care s-a dovedit că îmbunătățesc starea de spirit, reduc simptomele depresiei, stresul și anxietatea. Endorfinele sunt de fapt antidepresive naturale.

4. Stai desculț în grădină

Atingerea solului poate stimula activarea unei substanțe chimice cheie din creier numită serotonină, fapt care poate ajuta la eliminarea depresiei. Dacă stai la bloc și nu ai grădină, mergi într-un parc sau într-o pădure de la marginea orașului.

5. Joacă tenis

Este un exercițiu bun și o oportunitate grozavă de a elibera niște emoții și niște sentimente fără a vorbi despre ele. Poți doar lovi mingea de un perete, dacă nu vrei să socializezi. Uneori însă, când ești într-o companie plăcută, nu mai vezi lucrurile chiar atât de dramatic. Deci fă un efort și acceptă un partener de joc.

6. Fă mișcare la locul de muncă

Ce dacă ai un program încărcat și ești de dimineața până seara la birou? Ia-ți un moment de respiro. Retrage-te într-un loc liniștit și fă niște întinderi. Sau urcă și coboară pe scări. Orice tip de activitate fizică vei face îți va îmbunătăți starea de spirit.

7. Înoată

Este un exercițiu grozav pentru întregul corp, iar unii sunt de părere că apa îi ajută să se calmeze. Nu trebuie să stai mult în bazin: 30 de minute de 3 până la 5 ori pe săptămână ar putea fi tot ce ai nevoie pentru perioada prin care treci.

8. Pedalează

Fie că alegi bicicleta medicinală și te bucuri de confortul casei sau pe cea cu care mergi pe stradă este un exercițiu bun pentru detașare și alungarea gândurilor negative. Nu ai nevoie de ceva elegant sau costisitor, important e să fii în siguranță și să o folosești cât poți de mult, chiar și pentru a merge până la un prieten, până la cafenea sau până la magazine.

9. Fă un antrenament de forță

Folosește greutăți, aparate sau chiar rezistența corpului tău (cum ar fi în cazul flotărilor) pentru a-ți construi masa musculară și a-ți dezvolta flexibilitatea. Antrenamentul nu doar că îți îmbunătățește starea de spirit, dar vei avea și o imagine de sine mai bună.

10. Plimbă-ți animalul de companie

Te va ajuta să te detașezi de problemele și gândurile tale și te vei încărca de energie bună. Mai ales că animalele sunt foarte iubitoare în orice moment al zilei și indiferent de starea noastră.

11. Dansează

Dansul nu înseamnă doar sănătate pentru trup și suflet, ci și pentru creier. Cercetările au dovedit că printre nenumăratele beneficii ale mișcării pe ritmul muzicii se numără detensionarea corpului, ameliorarea depresiei și îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Deci dansul te face mai deștept. Explicația este simplă. Mișcarea pe ritmul muzicii pregătește creierul pentru învățare. Pe măsură ce execuți diferite figuri de dans, sângele este pompat mai bine în întreg corpul, implicit și către creier. Așadar, dansul îți ține mintea sănătoasă și alungă depresia.

Dacă urmezi măcar una dintre aceste recomandări pe zi, o să vezi cum simptomele specifice depresiei vor începe să dispară și poate, dacă te ții de sport și de ieșirile în aer liber, nu va mai trebui să apelezi la medic. Hai, curaj! Depinde doar de tine să reușești!

Iar dacă ai nevoie de ajutor, specialiștii ELA CLINIC sunt aici pentru tine. Programele noastre de PSIHONUTRITIE & LIFESTYLE COACHING sunt concepute astfel încât să te ajute să te cunoști mai bine, să identifici și să reglezi comportamentele alimentare care te sabotează, să-ți crești capacitatea de adaptare la stress și să reușești să faci schimbarea pe care ți-ai propus-o.

Vino și tu la o consultație!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.