Lifestyle

Ce mâncăm toamna pentru o imunitate de fier

Ana PiticasAna Piticas

Ana Piticas

6 minute timp de citit

Toamna, sănătatea organismului nostru este mereu pusă la încercare din cauza schimbărilor uneori bruşte de temperatură şi a orelor cu soare mai puţine la număr.

Aşa se face că întărirea imunităţii devine una dintre preocupările noastre în această perioadă a anului. Asta pentru că toamna nu presupune doar scăderea temperaturilor, ci şi debutul unui sezon al răcelilor, gripei şi al altor tipuri de virusuri care ne scot din ritm fie şi pentru perioade scurte.

Se întâmplă asta deoarece modificările din termometre, cantitatea scăzută de lumină naturală şi, de ce să nu recunoaştem, întoarcerea la rutina de a fi mereu pe grabă, să ajungem la serviciu, să ducem copiii la şcoală, şi stresul de a le face pe toate bine slăbesc organismul în faţa atacurilor agenţilor patogeni.

De aceea, este imperios necesar să-ţi întăreşti organismul la început de toamnă pentru ca apoi să nu te mai confrunţi cu niciun fel de probleme de sănătate.

Poate te întrebi cum ai putea să-ţi întăreşti imunitatea fără să ceri ajutor specializat. Este foarte simplu. Dacă în această perioadă de tranziţie acorzi mai multă atenţie alimentaţiei şi te străduieşti să ai un regim bogat în legume şi fructe, treaba e aproape rezolvată.

În acest sezon al recoltelor de tot soiul, există numeroase fructe şi legume care pe lângă gust şi aromă au proprietatea de a ne întări sistemul imunitar. Hai să vedem exact despre ce este vorba!

Cele mai gustoase şi mai sănătoase fructe de toamnă

  • Merele – pentru că sunt pline de fibre şi sunt sursă de vitamina C care luptă împotriva factorilor externi
  • Perele – pentru că sunt pline de antioxidanţi şi vitamine
  • Strugurii – bogaţi în fitonutrienţi şi flavonoide, reduc colesterolul şi îmbunătăţesc funcţiile cognitive
  • Prunele – micuţele fructe mov sunt un amestec sănătos de vitamina A, C şi K, potasiu şi fibre
  • Gutuile – datorită cantităţii mari de vitamina C, aceste minuni ale naturii întăresc imunitatea. Păcat că sunt o perioadă atât de scurtă.

Cele mai gustoase şi mai sănătoase legume de toamnă

  • Sfecla roşie – pentru că e plină de vitaminele B şi C, magneziu, fier şi potasiu
  • Conopida – pentru melanjul de calciu, fosfor, vitaminele C, K, acid folic, dar şi fibre
  • Ardeii graşi şi gogoşarii – deoarece datorită conţinutului de capsaicină au proprietăţi antibacteriene, anticancerigene şi analgezice
  • Fasolea – pentru că e bogată în fibre şi vitamina B
  • Morcovii – pentru că sunt bogaţi în antioxidanţi, vitamine şi fibre. Iar lista poate continua!

6 superalimente la care nu te aşteptai să-ţi întărească sistemul imunitar toamna

  1. Ciuperca de castan, datorită dozei mari şi aproape unice de vitamina D pe care o conţine
  2. Turmericul, deoarece conține curcumină, un ingredient activ despre care studiile au arătat că este un antioxidant puternic, cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii
  3. Varza kale, datorită cantităţii mari de vitamine B, care sunt foarte bune pentru creierul nostru atunci când vine vorba de combaterea dispoziției scăzute, specifică toamnei
  4. Mugurii de broccoli, deoarece conţin sulforafan ce prezintă efecte antioxidante indirecte, care stimulează un răspuns imunitar, declanșează răspunsuri antiinflamatorii și scade șansa de supraviețuire a anumitor bacterii
  5. Grâul integral, datorită conţinutului ridicat de fibre care susţine sistemul imunitar
  6. Dovleceii, pentru că sunt bogaţi în fibre, conțin și vitamina C, care este excelentă pentru sistemul nostru imunitar, iar în plus furnizează vitamina A, care ne ajută ochii și ajută la repararea pielii, deci sunt în prima linie de apărare a organismului împotriva virusurilor.

Reguli de nutriţie sănătoasă pentru un sistem imunitar puternic

  • Consumă proteine de bună calitate (peşte, ouă, lactate, carne slabă, soia, leguminoase).
  • Foloseşte surse de glucide integrale, nerafinate, care îţi dau energie o lungă perioadă de timp (pâine integrală, cereale integrale, orez brun).
  • Bazează-ţi regimul alimentar pe grăsimi naturale cardioprotectoare din uleiuri vegetale (măsline, struguri, rapiţă).
  • Refă-ţi necesarul de vitamina D atât de utilă în lunile reci, o găseşti în peşte, ficat de vită sau gălbenuş de ou.
  • Consumă multe fructe şi legume de sezon crude, din lista pe care ţi-am prezentat-o mai sus, ca surse de vitamine, minerale şi fibre.
  • Hidratează-te. Acest proces este necesar în fiecare anotimp. Nu uita că apa reprezintă 60% din greutatea corporală.

Însă trecerea de la cald la rece nu se resimte doar la nivel fizic, ci şi psihic, astenia de toamnă afectând în egală măsură toate categoriile de vârstă, dar acesta este un subiect despre care vom vorbi pe larg într-un alt articol, te asigur.

Dacă ai nevoie de ajutor specializat, te așteptăm la ELA CLINIC cu programe adaptate preferințelor tale, între care și programul PLANT BASED, dedicat celor care vor să adopte un stil de viață vegetarian și care doresc să aibă parte de toți macro și micronutrienții potriviți. În plus, în perioada 9-15 octombrie organizăm RE-TREAT YOUR BODY MIND AND SPIRIT, un program intensiv de 7 zile de workshop-uri de dezvoltare personlă, ateliere de nutriție, grupuri de psihonutriție, mindfulness și activități creative.

Te așteptăm la ELA CLINIC cu servicii complete de nutriție!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.