Lifestyle

Cum facem faţă asteniei de toamnă

Andreea DăescuAndreea Dăescu

Andreea Dăescu

6 minute timp de citit

Cine a spus că trecerea dintr-un sezon în altul e uşoară? Cui i se pare că suntem prea ocupaţi ca să resimţim schimburile între anotimpuri? Dacă te confrunţi cu insomnii, depresie, lipsă de concentrare și fluctuații de apetit să ştii că treci printr-o astenie de toamnă.

Şi nu, nu e nimic exagerat. O să îţi explic şi de ce ţi se întâmplă asta. Pentru că după o vară plină de activități, distracție şi vacanţă cât cuprinde pentru unii dintre noi a venit momentul să ne întoarcem la serviciu și la responsabilitățile pe care le avem fiecare, iar asta ne suprasolicită, evident.

În plus, odată cu sosirea toamnei temperaturile scad şi orele de lumină solară se reduc, aşadar organismul nostru poate începe să sufere anumite modificări.

Timp de câteva zile sau chiar săptămâni, până când organismul nostru se aclimatizează la noile condiţii şi începe să se regleze poate să apară o serie de simptome ca cele de mai sus care cu siguranţă nu îţi fac plăcere.

Pentru început însă, lasă-mă să îţi spun că astenia de toamnă nu este o boală, este un sindrom și durează de obicei câteva săptămâni, perioadă de care organismul are nevoie pentru a se adapta la schimbarea sezonieră. Are o explicație științifică și este produsă de lipsa melatoninei, hormonul responsabil cu reglarea somnului. Odată cu scăderea luminii solare, melatonina crește și odată cu ea creşte și senzația de oboseală. Pe de altă parte, serotonina (hormonul fericirii) scade, generând astfel somnolență, oboseală și stres în general. De multe ori, acest dezechilibru hormonal este, de asemenea, asociat cu o dificultate mai mare de concentrare și o reducere a capacităţii de apărare a organismului. De aici şi scăderea imunităţii.

Cauza principală a acestei tulburări se află în hormonii care reglează funcționarea organismului și a căror producție nu se adaptează întotdeauna bine reajustărilor de lumină, temperatură și orar care apar odată cu schimbarea anotimpurilor.

Din păcate însă, această senzație de depresie generală, oboseală, dureri de cap și dificultăți de concentrare începe să apară în prima lună de toamnă și poate dura până la sfârșitul iernii.

Însă nu trebuie să te alarmezi, există soluţii pentru ameliorarea acestei stări, de la cele naturiste până la cele alopate. Recomandarea mea este ca mai întâi să apelezi la remedii naturale şi dacă acestea nu par să te mulţumească să ceri ajutor specializat.

Câteva recomandări care te vor ajuta să faci faţă asteniei de toamnă

  1. Adoptă o dietă variată şi echilibrată, în care să incluzi alimente stimulatoare și antidepresive. Carnea de curcan, de pui, laptele, brânza sau alimentele din soia sunt doar câteva dintre ele. De asemenea, ciocolata, ananasul, bananele și ardeiul, considerate şi „alimentele fericirii”, sunt bogate în triptofan, o substanță care influenţează direct producția de serotonină și, în consecință, starea de spirit.
  2. Hidratează-te! Apa este un elixir al sănătăţii în orice anotimp, deci nu neglija recomandarea specialiştilor de a bea zilnic 8 pahare de apă.
  3. Mănâncă de cinci sau chiar șase ori pe zi. Între mese, experții recomandă includerea unei cantități semnificative de carbohidrați, cum ar fi orezul sau pastele integrale, au un conținut scăzut de calorii, dar multe beneficii.
  4. Fă sport zilnic. Exercițiile fizice produc eliberarea de endorfine, ceea ce face ca sportul să fie cel mai bun antidepresiv.
  5. Petrece cât mai mult timp în natură şi bucură-te în fiecare zi de tot mai puţinele raze calde ale soarelui. Astfel de activităţi care îţi fac plăcere obligă organismul să producă endorfine şi îţi pot oferi boostul de energie de care ai atâta nevoie.

În concluzie, pentru a face față asteniei de toamnă cheia este să urmezi o dietă echilibrată care să includă legume şi verdeţuri pentru a-ţi asigura aportul de vitamine şi minerale. Alături de dietă, este esențial să dormi bine – cel puțin opt ore pentru o odihnă optimă – urmând o rutină de somn, adică să te culci și să te trezești (ori de câte ori este posibil) la aceeaşi oră și să păstrezi un stil de viață sănătos.

Top 4 nutrienți care te vor ajuta să îţi ridici moralul:

1. Fierul

Lipsa acestui mineral provoacă oboseală, amețeli și lipsă de concentrare. Alimentele cele mai bogate în fier sunt crustaceele, carnea, peștele și leguminoasele.

2. Omega 3 și Omega 6

Aceste grăsimi alcătuiesc 30% din structura lipidică a creierului, așa că sunt cheia „sănătății” neuronilor tăi și a unei bune funcționări a sistemului nervos.

3. Triptofan

Este unul dintre cei opt aminoacizi esențiali, este utilizat pentru fabricarea serotoninei, care la rândul său se transformă în melatonină noaptea și te ajută să dormi bine. Triptofanul nu poate fi sintetizat de organism, ca urmare el trebuie introdus printr-o dietă adecvată, așa că include în alimentație ouă, lactate, pește, carne, leguminoase (soia), nuci și fructe.

4. Vitaminele A, C și E

Ele furnizează antioxidanți, a căror absență provoacă stres oxidativ care duce la o astenie continuă. Toate aceste vitamine se găsesc din belşug în fructe, legume și verdețuri proaspete.

Pentru a ţine piept asteniei de toamnă nu neglija însă nici plimbările lungi, chiar dacă nu ai chef sau nu eşti în cea mai bună stare, ori ieşirile în oraş cu prietenii, toate acestea sunt alte metode prin care astenia poate fi ţinută la distanţă.

Pentru sfaturi specializate și o dietă adaptată preferințelor tale, te așteptăm la ELA CLINIC, prima clinică ce oferă servicii complete de nutriție. Iar dacă preferi dieta vegetariană, avem pentru tine programul Plant Based, care te ajută să ai parte de toți macro și micronutrienții potriviți etapei de viață în care te afli, fără riscul de a face deficite de vitamine și minerale.

Ia-ți doza de sănătate și vitalitate prin alimentație!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.