Menopauza este un subiect sensibil pentru orice femeie deoarece reprezintă acea etapă biologică definită prin modificări hormonale, metabolice, fiziologice şi psihice ale organismului de care doamnele sunt îngrozite.
În funcţie de fiecare organism, de moștenirea genetică şi de funcţionarea glandelor endocrine, menopauza apare mai devreme sau mai târziu, însă un lucru este cert ‒ face parte din transformările normale prin care trece organismul odată cu vârsta.
Concret, menopauza înseamnă pur şi simplu încetarea menstruaţiei. Pe măsură ce o femeie se maturizează, funcţia ovarelor scade, la fel şi producţia de estrogen. În jurul vârstei de 40 de ani acest proces accelerează. Trecerea către menopauză se numeşte perimenopauză. Sunt însă femei care au avut ultimul ciclu menstrual şi la 60 de ani. Totul depinde însă nu doar de etnie şi rasă, ci şi de stilul de viaţă al fiecăreia. De pildă, studiile au arătat că femeile care fumează intră la menopauză mai devreme decât cele nefumătoare.
Odată cu reducerea nivelului de estrogen care are loc la menopauză scad şi arderile metabolismului. Pe de altă parte, scăderea progesteronului poate duce la retenţie de apă. Aşadar, inevitabila menopauză este asociată cu reducerea consumului energetic al metabolismului, creşterea depunerilor adipoase predominent în zona abdominală, dar şi retenție de apă. Femeile aflate la menopauză riscă astfel să devină supraponderale dacă nu iau măsuri şi nu îşi schimbă alimentaţia. Mai mult decât atât, grăsimea acumulată favorizează inflamaţia, care atrage cu sine numeroase dereglări în funcţionarea optimă a organismului.
Dincolo de toate, menopauza este un proces complex, care presupune trei etape:
- premenopauza – scăderea fertilităţii mai exact, când menstruaţia devine neregulată;
- menopauza – când menstruaţiile se opresc definitiv;
- postmenopauza – când funcţia ovariană încetează complet.
Așadar, sănătatea metabolică a femeii se deteriorează la menopauză. Cele mai frecvente tulburări metabolice în menopauză includ dislipidemia, toleranța redusă la glucoză, rezistența la insulină, hiperinsulinemia și diabetul de tip 2.
Cum afectează dereglările hormonale organismul la menopauză
Cele mai întâlnite modificări ale organismului care apar secundar declinului sintezei hormonilor sexuali afectează în mod special sistemele osos și cardiovascular și predispun corpul la apariția unor patologii specifice după a cincea decadă de viață.
- Boala cardiovasculară: scăderea sintezei de estrogen determină creșterea riscului apariției problemelor cardiovasculare prin accelerarea proceselor ateroslerotice și creșterea tensiunii arteriale.
- Osteoporoza: alterarea metabolismul calciului conduce la creșterea riscului decalcifierii osoase accelerate. Oasele devin mai fragile și mai predispuse la fracturi, coloana vertebrală se tasează și are tendința de a se curba. Apar astfel durerile de spate. După vârsta de 50 de ani, femeile pierd în medie 10% din masa osoasă la fiecare 10 ani. La femeile foarte slabe, fumătoare sau sedentare această pierdere osoasă este cea mai pronunțată.
- Artralgii (dureri articulare) și mialgii (dureri musculare) localizate mai ales la nivelul degetelor, umerilor și genunchilor.
- Incontinență urinară: în absența estrogenului, țesutul muscular al uretrei și cel de susținere de la nivelul pelvisului își pierd elasticitatea, astfel că în anumite circumstanțe femeile aflate la menopauză pot avea pierderi urinare spontane, în cantități mici sau pot resimți și senzația urgentă de urinare în timpul unor activități care cresc efectul de presiune abdominală (râs, tușit, strănut).
- Infecții urinare: la menopauză, din cauza scăderii sintezei estrogenului de către ovare infecțiile urinare sunt tot mai frecvente.
- Scăderea libidoului: din cauza apariției uscăciunii mucoasei vaginale aceasta devine fragilă și extrem de sensibilă în timpul contactului intim, motiv pentru care femeile evită actul sexual, iar astfel intimitatea sexuală este afectată.
- Tulburări ale dispoziției: nivelul tot mai scăzut al estrogenului influențează în mod direct anumiți receptori cerebrali de tipul serotoninei și dopaminei, fapt ce determină stări de anxietate, depresie sau iritabilitate.
- Bufeuri: stoparea producției de hormoni sexuali feminini – estrogen și progesteron – reprezintă o etapă biologică marcată de schimbări importante în corpul femeii. 8 din 10 femei se confruntă cu bufeurile la menopauză. Concret, bufeurile se resimt ca un val brusc de căldură ce inundă corpul, adeseori însoțit de transpirație și roșeață a feței, frisoane și creșterea frecvenței cardiace.
- Creșterea greutății corporale: chiar dacă alimentele sunt consumate în aceleași cantități ca înainte, încetinirea metabolismului bazal favorizează totuși acumularea kilogramelor în plus.
Există o legătură între modificările hormonale şi schimbările metabolice?
După cum spuneam mai sus, odată cu instalarea menopauzei procesul de ardere a grăsimilor este mai lent, motiv pentru care menținerea unei greutăți corporale normale este mai dificilă. În mod obișnuit, la menopauză, o femeie poate crește în greutate cu aproximativ 2 kilograme pe an.
Această tendință de îngrășare continuă la menopauză este cauzată de scăderea nivelului de estrogen, dar și de dezechilibrul altor hormoni responsabili de reglarea apetitului.
Totodată, stresul, tulburările de somn, dar și anumite medicamente sunt factori care contribuie la acumularea de kilograme în plus. În plus, la menopauză tendința femeilor este de a acumula grăsime la nivelul abdomenului și de a pierde masa musculară. Astfel că în ciuda faptului că urmează, poate, aceleași diete ca înainte de menopauză, rezultatele nu mai sunt ca altădată.
Aceste neplăceri nu trebuie considerate un „rău” cu care trebuie să învățăm să trăim, mai ales că acum poți avea parte de terapie de substituție hormonală. Trebuie doar să știi cărui specialist trebuie să te adresezi.
În egală măsură, depresiile, anxietatea și iritabilitatea care au legătură cu dezechilibrul hormonal pot fi controlate tot prin tratament hormonal adecvat, alopat sau naturist. Nu îți pot promite că vei trece prin această etapă fără probleme, dar măcar cu ajutor specializat, nu vei întâmpina prea multe dificultăți.
Pentru suport medical, nutrițional și dietetic personalizat, realizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul feminității, te așteptăm la Ela Clinic cu Femina, un program dedicat femeilor aflate în premenopauză sau menopauză.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!