Lifestyle

Primele 5 reguli de bază pentru o viață sănătoasă

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Pentru unii dintre noi, sănătatea înseamnă vitalitate, energie și optimism. Pentru alții, doar absența bolilor. Dar, cu siguranță, cu toții ne dorim să ne bucurăm de o viață de calitate, să ne simțim bine în pielea noastră și să ne ținem departe de boli.

Am creat un set de 10 reguli, sau, poate mai bine spus, 10 direcții demne de urmat și, cred eu, la îndemâna oricui aspiră la o stare bună de sănătate. Astăzi, îți fac cunoștință cu primele cinci. Ia-ți libertatea de a le aplica în ce ordine dorești. Important este să începi de undeva. Vei vedea că, pe parcurs, motivația ta va crește, impulsionată de schimbările care vor deveni vizibile.

1. Hidratează-te corespunzător!

Apa te ajută la concentrare, îți induce calm și relaxare. Este esențială pentru buna funcționare a rinichilor, pentru sănătatea sistemului digestiv, dar și pentru energie, performanță fizică și frumusețe. Totodată, bând apă poți prelungi senzația de sațietate. Consumul de apă îți asigură și cea mai bună detoxifiere a organismului.

În fiecare zi, ai nevoie de 25-30 de mililitri de apă pentru fiecare kilogram din corp – deci se recomandă ca o persoană de circa 70 de kilograme să bea 2 litri pe zi. Ține cont să bei un pahar de apă la fiecare masă și unul între mese. Crește cantitatea în zilele călduroase, în cele cu efort intens sau în timpul curelor de slăbire. Nu uita să te hidratezi înaintea activităților fizice, dar și după. Ca să îți amintești să bei apă, poți păstra sticle de jumătate de litru de apă peste tot în jurul tău: la birou, în geantă, în mașină, pe noptieră, pe masa din bucătărie.

Dar nu trebuie să te rezumi la apă, ci poți consuma și alte lichide cu efect hidratant – ceaiuri neîndulcite, smoothie-uri de fructe și legume, supe și ciorbe fără ulei sau lapte degresat. În plus, îți recomand să mănânci alimente bogate în apă, precum castraveții sau fructele zemoase.

2. Bazează-te pe fibre!

Fibrele sunt sățioase, adică te ajută să te saturi mai repede, cu un număr redus de calorii. Scad absorbția grăsimilor și te ajută să te menții în formă sau să slăbești. În plus, mențin sănătatea tractului digestiv și previn constipația.

Legumele și zarzavaturile, fructele proaspete și lactatele degresate sunt cele mai bune surse de fibre pentru dieta de zi cu zi. De asemenea, poți consuma cereale integrale – fulgi de ovăz, orez brun, paste sau pâine din grâu integral. Încearcă să sporești consistența unei salate de sezon adăugând 1-2 linguri de năut sau de linte.

3. Împrietenește-te cu legumele și cu fructele!

Suntem nevoiți să le procurăm din alimentație, căci vitaminele și mineralele nu sunt sintetizate în corp. Acestea joacă un rol în metabolismul lipidelor, al glucidelor și al proteinelor pe care le consumăm. Legumele, fructele și zarzavaturile au cea mai bogată compoziție de vitamine, minerale și fibre.

La fiecare masă, ar fi ideal ca jumătate din ce pui în farfurie să fie legume, zarzavaturi sau fructe. Iar dacă te bucură să vezi în farfurie o paletă bogată de culori și îți plac texturile diferite, alege legumele și fructele locale sau exotice ca gustări.

Poți consuma și băuturi din fructe și legume proaspete, dacă sunt preparate sub formă de smoothie, nu prin stoarcere. Cele mai benefice băuturi sunt cele care combină fructe şi legume, deoarece au un aport ridicat de nutrienţi cu proprietăți antioxidante şi energizante. Dacă nu ai încercat până acum, poți da o șansă unei băuturi preparate din sfeclă roșie cu morcov, ghimbir și puțin suc de lămâie. Vei găsi sute de astfel de rețete, dar aceasta nu înseamnă că nu poți fi creativ. Ține cont că și o serie de frunze și semințe pot fi folosite în acest mix: spanac, varză kale, semințe chia, de in și multe altele.

4. Fii selectiv cu grăsimile!

Grăsimile bune sunt cele nesaturate – mononesaturate şi polinesaturate. Acestea sunt o sursă principală de energie pentru organism, asigură o bună funcționare a creierului, ajută la menținerea temperaturii optime, reduc nivelul colesterolului rău (LDL) și contribuie la absorbția vitaminelor.

Se recomandă ca aproximativ 30% din caloriile consumate zilnic să provină din grăsimile sănătoase. Cele mai bune surse sunt uleiul de măsline, nucile și semințele, avocado, peștele gras (somon, ton, macrou ș.a.). Alte surse benefice sunt carnea slabă și lactatele cu conținut scăzut de grăsimi.

5. Tratează zahărul ca pe un condiment!

Zahărul rafinat nu este deloc prietenul tău. Știai că organismul folosește resurse de calciu, magneziu și vitamine din complexul B ca să neutralizeze zahărul rafinat din fluxul sanguin? Alimentele care conțin într-o bună proporție zahăr nu fac altceva decât să contribuie din plin la îngrășarea și îmbătrânirea prematură. Însă, nu numai dulciurile conțin zahăr, de aceea te sfătuiesc să te uiți cu atenție pe etichetele produselor. Pe lângă sucurile de toate tipurile, zahărul este prezent în cerealele expandate consumate la micul dejun, în mezeluri și cărnuri preparate, dar și în conserve, muștar, ketchup și alte sosuri.

Când ți-e poftă de ceva dulce, alege o salată de fructe sau amestecă-le cu un iaurt degresat. Sau prepară acasă propriile rețete de prăjituri, controlând ingredientele și reducând cantitatea de zahăr și de grăsimi.

De cele mai multe ori, nu realizăm cât mâncăm, nu suntem atenți la etichetele produselor, nu ne planificăm mesele. Cu alte cuvinte, multe dintre obiceiurile nocive pentru corp vin din neatenție sau lipsă de preocupare.

Dacă ai nevoie de îndrumare specializată, te așteptăm la ELA CLINIC

Simplul fapt că te documentezi, chiar faptul că acum ai citit acest articol, îți poate crește nivelul de conștientizare. Asta înseamnă că ai făcut deja primul pas către o viață mai sănătoasă. Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.