Nutriție terapeutică

21 de probleme cauzate de lipsa de nutrienti

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

18 minute timp de citit

Îți sângerează gingiile, ai unghii fragile sau te lupți cu mătreața și nu știi care e cauza? Iată 21 de probleme cauzate de lipsa de nutrienți!

Dietele moderne și stilul de viață tot mai sedentar sunt principala cauză a deficitului de nutrienți cu care ne confruntăm în ziua de azi tot mai mulți dintre noi, potrivit dailymail.co.uk.

Din dorința unei siluete de invidiat, fără sport, doar cu înfometare sau axarea pe anumite alimente și renunțarea la altele foarte importante pentru organism de altfel, corpul nostru rămâne încet, dar sigur fără fier, zinc, vitamina B12 și alte vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare.

Cum simptomele unor astfel de carențe pot fi ușor trecute cu vederea, se poate ajunge într-un timp foarte scurt de la probleme de sănătate inofensive la boli foarte grave.

Ca să îți fac o scurtă trecere în revistă, înainte să discutăm pe larg, îți spun că dacă, de pildă, oboseala constantă ți se poate părea consecința unui somn prost sau a unui program încărcat, uneori poate fi rezultatul unei carențe de fier.

Pe de altă parte, dacă gingiile îți sângerează des, ar putea fi mai degrabă o lipsă de vitamina C decât o problemă dentară. În plus, dacă ai unghii casante sau deteriorate să știi că nu te confrunți cu vreo micoză, ci ai o alimentație deficitară.

21 de probleme provocate de lipsa nutrienților!

1. Oboseala

Fierul este un mineral necesar organismului uman pentru a crește și a se dezvolta. Corpul folosește fier pentru a produce hemoglobina, o proteină din celulele roșii ale sângelui (eritrocitele) care transportă oxigenul de la plămâni în tot corpul, dar și mioglobina, o altă proteină care furnizează oxigen mușchilor.

Tot fierul ajută la transformarea alimentelor în energie. Așadar, un nivel scăzut de fier este de cele mai multe ori motivul pentru care ne simțim obosiți.

Deoarece corpul nostru nu produce fier, trebuie să ne asigurăm necesarul fie prin dietă, iar aici trebuie să includem alimente precum carnea roșie, spanacul, rucola, urzicile, sparanghelul, scoicile sau stridiile, lintea sau fasolea boabe, fie prin suplimente, dar acestea neapărat la recomandarea specialistului.

2. Mătreaţa

Mătreața este o afecțiune în care pielea de pe partea superioară a scalpului devine uscată și se descuamează, lucru total deranjant fie că ești femeie sau ești bărbat.

Cauzele apariției mătreții sunt similare cu cele ale părului uscat. Îmbunătățirea circulației sângelui la nivelul scalpului cu ajutorul niacinei (vitamina B3) poate preveni uscarea. Găsim cantități importante de niacină în ciuperci, ton, piept de pui, mușchiuleț de porc, ciuperci, dovlecei, spanac și salată verde.

De asemenea, zincul este indispensabil în lupta împotriva mătreții. Are efect antibacterian și protejează scalpul. În plus, păstrează o culoare vibrantă. Îl putem asimila din carne, nuci, semințe și multe legume.

3. Căderea părului

Lipsa vitaminelor din organism, indiferent de motive, poate duce adesea la păr uscat și la cădere temporară, lucru neplăcut pentru oricine, căci nu doar distruge stima de sine, dar e semn și de alte probleme de sănătate.

Fierul și proteinele nu sunt singurii nutrienți necesari pentru menținerea unui păr sănătos. Vitamina C are rol esențial în absorbția fierului. Suplimentarea acesteia este necesară la pacienții cu alopecie datorată lipsei de fier.

Vitamina B3, cunoscută sub numele de niacină, facilitează circulația sângelui către scalp - care menține părul puternic și sănătos. Vitamina B7, numită biotină, a fost, de asemenea, legată de sănătatea părului - deoarece susține producția de cheratină în organism. Deci asigură-te că nu îți lipsesc și vei scăpa de problema căderii părului.

Așadar, pentru un păr sănătos mănâncă alimente care conțin B-uri, vitamina C, vitamina E, fier, seleniu, magneziu și zinc. Consumă cu încredere nuci, semințe și pește - surse excelente de niacină și biotină.

4. Bătăi neregulate ale inimii

O varietate de probleme ale sistemului circulator pot provoca bătăi neregulate ale inimii, însă, deși importantă, alimentația deficitară este adesea trecută cu vederea.

Calciul este esențial pentru circulația sângelui în organism și ajută la reglarea bătăilor inimii. Asigură-te că iei zilnic porția de calciu din lapte, iaurt, brânză, verdețuri cu frunze, fasole, scoici, păstrăv și dovlecel.

5. Oasele slabe

Dacă nu stai suficient de mult timp la soare, te poți confrunta cu articulații fragile.

Lipsa vitaminei D în corp, care este absorbită prin piele cu ajutorul soarelui, poate cauza osteomalacia, o afecţiune a oaselor similară rahitismului, care constă în înmuierea oaselor. Asta pentru că vitamina D este esențială pentru procesul organismului de absorbție a calciului - elementul de construcție al scheletului organismului. Grav este că cei care suferă de oase fragile resimt dureri la nivelul oaselor și articulațiilor și sunt mai predispuși la fracturi. Deci sunt oricând în pericol.

6. Păr uscat

Firul de păr este alcătuit într-un procent foarte mare (95-97%) din proteine. Vitaminele, de asemenea, contribuie la menținerea sănătății părului și la prevenirea căderii acestuia. Toate șampoanele, balsamurile și măștile de păr din lume nu vor putea să îți asigure un păr mai frumos și mai sănătos dacă nu consumi alimentele potrivite.

După cum poți observa, sunt mai mulți factori externi care pot duce la un păr uscat și fragil, dar specialiștii avertizează că nivelul scăzut de fier, vitamine și proteine sunt factorii interni care ne pun în pericol podoaba capilară.

Proteinele sunt, de asemenea, o parte esențială a sănătății părului. Părul este alcătuit dintr-o proteină numită cheratină, iar o persoană care nu are aceasta în alimentație va avea dificultăți în menținerea unui păr sănătos.

Puiul, vita și mielul sunt excelente atât ca surse de proteine, cât și de fier. În această categorie se încadrează și somonul și ouăle. Ambele alimente sunt bogate în proteine de care părul tău are nevoie pentru a deveni mai puternic și mai rezistent. Pe lângă proteine, somonul mai conține și vitamina D, fier și omega-3, foarte importante nu doar pentru păr, ci și pentru organism, în timp ce ouăle conțin vitamine din grupul B care previn căderea părului.

7. Sângerarea gingiilor

Dacă îți curge sânge când te speli pe dinți sau mănânci ceva mai tare, de cele mai multe ori te confrunți cu boli dentare sau cu o problemă în dieta ta.

Vitamina C, în cea mai mare parte asociată cu portocalele și citricele, dar care se găsește și în broccoli, ardei și roșii, este o parte integrantă a procesului de vindecare a organismului și susține dezvoltarea vaselor de sânge, a gingiilor și a altor țesuturi. Asigură-te că ai zilnic în alimentația ta cantitatea necesară de vitamina C.

8. Orbul găinii sau orbirea nocturnă

Poate că nu te-ai fi gândit la asta, dar să nu vezi deloc în întuneric ar putea fi un semn al unei deficiențe de nutrienți.

Orbirea nocturnă sau orbul găinii, cum îi spunem noi popular, este o afecțiune în care o persoană are dificultăți în a vedea în camere care nu sunt bine iluminate. Aceasta poate include imposibilitatea de a viziona corect un film într-o sală de cinema. Afecțiunea apare atunci când ochii unei persoane nu se adaptează corespunzător la schimbările luminii ambientale.

Poate fi cauzată de lipsa de rodopsină (pigment al retinei) produsă de ochi - un proces în care vitamina A este de asemenea esențială.

Proteina este vitală pentru a controla sensibilitatea ochiului la lumină și îi permite să se ajusteze în medii cu lumină scăzută. Fără ea, ochii unei persoane își pot pierde o anumită funcție atunci când luminile sunt reduse.

Vitamina A se găsește în legumele cu frunze verzi, broccoli, morcov, dovleac, pepene galben, mazăre, ficat. Consumă-le cu încredere!

9. Degete amorțite

Hipocalcemia, cunoscută și ca o deficiență severă de calciu, poate determina o persoană să simtă o senzație de amorțeală sau furnicături în degete.

Deși este adesea cauzată doar de lipsa de calciu din dietă, care poate fi remediată prin adăugarea mai multor lactate în alimentație, hipocalcemia poate fi determinată și de lipsa vitaminei D.

Acest lucru se datorează faptului că vitamina D este esențială în metabolizarea calciului, alături de proteine și fosfor.

10. Mâini și picioare reci

Anemia cauzată de deficiența de fier poate fi responsabilă pentru încă un simptom - mâinile și picioarele reci. Ca să înțelegi, consumul mai mic de fier inhibă producerea de mioglobină și hemoglobină, componente din sânge care furnizează oxigen în diverse părți ale corpului. Așa apare senzația de mâini și picioare reci. Pentru a stimula aportul de fier, mănâncă ficat, stridii și spanac. Nu pierde din vedere nici suplimentele care conțin acizi grași omega-3. Aceștia stimulează circulația sângelui în zona extremităților (circulația periferică), deci reduc senzația de mâini și picioare reci, scad inflamațiile din corp și ameliorează durerile articulare sau musculare.

11. Limba umflată

Petele albe de pe limbă sunt un semn că te lupți cu o infecție. Netezimea indică faptul că ai nevoie de vitamine.

Un alt semn al deficienței de fier este limba care devine umflată și inflamată. Mai mult, deficitul de fier poate cauza uscarea gurii, apariția crăpăturilor la nivelul colțurilor gurii sau chiar ulcere.

Vitamina B12, numită cobalamină, este, de asemenea, crucială pentru sănătatea gurii, deci o carență poate fi responsabilă pentru umflarea limbii.

De altfel, vitamina B12 joacă un rol vital în producția de eritrocite (cunoscute și sub denumirea de celule roșii din sânge) și în formarea membranei lor. Absența acestei vitamine nu permite corpului să producă globule roșii, responsabile de transportul oxigenului în sânge, deci vitale pentru viața noastră.

12. Gură arzătoare

Sindromul gurii arzătoare este o afecțiune în care o persoană simte o senzație de arsură la nivelul limbii și a cerului gurii.

Printre diferitele cauze ale afecțiunii se numără deficiențele de vitamina B12 și fier. În egală măsură, poate fi cauzată și de lipsa de zinc, care ajută celulele din organism să se replice și să se repare.

Dacă despre sursele de vitamina B12 și fier am mai discutat, îți spun că poți asimila zinc din carnea de miel și de pui, semințe de dovleac și de cânepă, linte, caju, migdale, avocado sau iaurt.

13. Afte

Dacă în interiorul buzei tale de jos resimți ca un fel de rană, să știi că nu este din cauza unui herpes, ci e un semn al deficienței de fier și vitamine din complexul B.

De pildă, vitamina B1, numită tiamină, este o substanță stocată în ficat și este importantă pentru creșterea celulelor.

Riboflavina, vitamina B2, este esențială pentru sănătatea pielii și a țesuturilor corpului. Piridoxina, vitamina B6, descompune proteinele vitale pentru sistemul nervos.

Lipsa tuturor celor trei vitamine B a fost legată de apariția aftelor.

Peștele, carnea de porc și produsele lactate sunt surse bune pentru toate cele trei vitamine.

14. Limba netedă

O limbă deosebit de netedă, cunoscută medical sub numele de glosită, poate fi relativ inofensivă și trecută cu vederea. Dar în același timp poate semnala și o lipsă periculoasă de nutrienți.

Glosita reprezintă o afecțiune medicală ce se descrie adesea prin modificarea aspectului limbii, aceasta devenind roșie, inflamată și cu un aspect neuniform, provocând dificultăți în alimentație, vorbire, iar în cazuri mai grave, chiar simptome de sufocare. Cauzele sunt diverse, dar de departe cele mai importante sunt deficienţa de vitamina B şi anemia provocată de carența de fier.

Vitamina B9, cunoscută sub numele de acid folic, se găsește în legumele de culoare verde închis, nuci, fasole și pește.

15. Unghii în formă de lingură

Unghiile sănătoase ar trebui să fie semitransparente, de culoare roz deschis și intacte, eventual cu o lunulă (pată albă în forma de semilună), chiar deasupra cuticulei.

Unghii concave sau în forma de lingură sunt atunci când se curbează la margini și devin mai albe și fragile.

Această modificare poate avea o varietate de cauze, inclusiv anemia cauzată de deficitul de fier, dar și malnutriția.

Așadar, suplimentează aportul de fier și asigură-te că ai o alimentație care să îți ofere toți nutrienții necesari unei bune funcționări a corpului.

16. Linii verticale pe unghii

Unghiile sunt compuse în mare parte din cheratină, un compus care se găsește și în păr și în stratul superior de piele. Pe măsură ce îmbătrânim, pielea se usucă, părul se simte mai aspru și unghiile încep să aibă acele linii din cauza deshidratării treptate. În alte situații însă, o singură linie în mijlocul unghiei, de exemplu, ar putea fi un semn al lipsei unui nutrient, al zincului, mai exact.

Zincul permite proteinelor din organism, inclusiv celor din unghii, să se dezvolte corespunzător. Cercetătorii au demonstrat că o deficiență de zinc duce la o rată scăzută de creștere a unghiilor. Mai mult, acestea devin fragile și predispuse la rupere. Alimentele bogate în zinc sunt stridiile, carnea roșie, puiul și avocado.

17. Unghii fragile

Unghiile fragile pot fi un semn al unei alimentații deficitare. Acest lucru este semn clar că respectivei persoane îi lipsesc doi nutrienți importanți: fier și biotină.

Biotina crește nivelul de aminoacizi care creează cheratina în organism - ce contribuie, de asemenea, la forța și creșterea unghiilor. Biotina face parte din grupa de vitamine B și poate fi asimilată din gălbenuș de ou, leguminoase, nuci și semințe, ficat, cartofi dulci, ciuperci sau banane.

Fluxul de sânge care merge către unghii este, de asemenea, crucial pentru sănătatea lor, făcând astfel ca și fierul să fie necesar.

18. Picioare neliniștite

Deși este o afecţiune care nu e adesea luată în serios, sindromul picioarelor neliniștite cauzează frecvent tulburări de somn prin nevoia imperioasă de a mișca membrele inferioare.

Afecțiunea apare atunci când senzațiile inconfortabile de furnicături și mâncărime la nivelul picioarelor le fac să tremure incontrolabil. Apare cel mai frecvent la persoanele în vârstă.

Tremurăturile pot perturba somnul unei persoane și pot fi, de asemenea, un motiv de anxietate.

Acest sindrom este asociat în principal cu un nivel scăzut de fier în organism. Cum fierul joacă un rol în producția de dopamină a creierului – un hormon legat de fericire, cu rol important în modul în care ne mișcăm, mâncăm, cum învățăm și chiar în modul în care se creează dependența de anumite substanțe, lipsa lui ar putea fi o cauză directă.

19. Iritabilitate

Dacă nu te alimentezi normal și faci mai tot timpul foamea, corpul tău rămâne fără vitamine și minerale esențiale, iar acest lucru poate dăuna sănătății mintale și te poate determina să ai o dispoziție proastă.

Vitaminele B1, B6 și vitamina D și magneziul funcționează în tandem și susțin sănătatea ta mintală.

Dacă organismul tău se bucură de nutrienții necesari, nu vei mai trece niciodată prin episoade de nervozitate, depresie, anxietate și iritabilitate. Deci fă din legume, fructe, carne și lactate aliații tăi de nădejde.

20. Contracții musculare

Hipopotasemia este o afecțiune care apare atunci când organismul nu are suficient potasiu, un electrolit care ajută la funcționarea nervilor și mușchilor unei persoane.

Când o persoană nu are suficient potasiu, semnalele electrice care mențin funcționarea mușchilor sunt perturbate.

Ca rezultat, mușchii pot începe să zvâcnească necontrolat. Bananele sunt cea mai faimoasă soluție pentru deficiența de potasiu, dar alte alimente precum fasolea, cartofii, roșiile și legumele verzi sunt, de asemenea, surse excelente.

21. Răni care se vindecă greu

Ți-ai făcut vreodată vreo tăietură de care nu ai scăpat așa ușor? Cu siguranță, te-ai întrebat de ce. Îți răspund eu. Poate că ai nevoie de mai multă vitamina C.

Ca și în cazul gingiilor care sângerează, lipsa vitaminei C în dietă dăunează capacității organismului de a înlocui și repara țesutul deteriorat.

Aceasta înseamnă că și când suferi o tăietură mică, din cauza lipsei de nutrienți ar putea dura mai mult ca să te recuperezi. Deci nu ezita să incluzi în special citricele în alimentația ta!

Din păcate, în România, mii de oameni suferă de boli provocate de alimentație, iar studiile medicale internaționale au arătat că aceste boli pot fi tratate cu ajutorul unor diete speciale, numite diete terapeutice. De aceea, noi, la ELA CLINIC am creat Programele de Nutriție Terapeutică, concepute astfel încât să te ajute să-ți recapeți sănătatea, să-ți îmbunătățești analizele și să scapi de o parte din medicamente pentru tot restul vieții.

Programează-te și investește acum în sănătatea ta!

Ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.