Nutriție terapeutică

5 boli frecvente la femei și cum reduci riscurile

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

8 minute timp de citit

Femeile se confruntă cu probleme de sănătate unice, care nu țin cont de vârstă, ci doar de sex. Din păcate, unele afecțiuni se manifestă într-un mod agresiv și se numără printre principalele cauze de deces.

Excesul de greutate și obezitatea

Aproape o treime dintre femei sunt supraponderale, iar un alt sfert sunt obeze. Obezitatea poate crește riscul apariției unor afecțiuni grave de sănătate precum diabetul de tip 2, accidentul vascular cerebral, cancerulul de sân și de intestin.

De asemenea, obezitatea poate crește riscul de dureri de spate și articulații, dar afectează și latura psihologică, ducând la depresie și stimă de sine scăzută.

Femeile obeze au mai multe șanse de a avea probleme în a concepe și prezintă un risc mai mare de a avea complicații în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional, preeclampsia (tensiune arterială crescută), avortul spontan și necesitatea unei cezariane.

Dacă ești supraponderală sau obeză, cel mai bun mod de a-ți reduce greutatea corporală este să ai o dietă sănătoasă, reducând caloriile pe care le consumi și făcând sport în mod regulat.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru a scădea în greutate ca să-ți crești șansele de a rămâne însărcinată sau de a aduce pe lume un bebeluș sănătos, la ELA CLINIC avem un programe speciale dedicate femeilor: PROFERTILIA și MATERNA.

Click aici și fă-ți o programare!

Cancerul de sân

Este cel mai frecvent cancer de care suferă femeile. Principalii factori de risc pentru cancerul de sân sunt vârsta înaintată, istoricul genetic al acestei boli, consumul excesiv de alcool, obezitatea, menstruația timpurie (înainte de vârsta de 12 ani) și menopauza după vârsta de 55 de ani.

Femeile care suferă de cancer de sân pot să nu manifeste simptome în primă fază. În general, cancerul de sân descoperit la timp poate fi vindecat, iar șansele de supraviețuire sunt mari.

Cum să contribui la reducerea riscului:

Alimentația trebuie să fie bogată în fructe și verdețuri, leguminoase, nuci și semințe, carne slabă, produse lactate cu conținut redus de grăsime și cereale integrale.

Studiile derulate de-a lungul anilor au demonstrat puterea efectivă a unei alimentații bazate pe vegetale și au stabilit o legătură între anumite alimente și reducerea riscului de cancer. De exemplu, usturoiul are proprietăți antiinflamatorii extraordinare și poate constitui o armă puternică de protecție împotriva cancerului, în special cel colorectal.

Osteoporoza la femei

Este o afecțiune în care oasele își pierd rezistența și sunt mai predispuse să se rupă, de obicei în urma unei căderi minore. Fracturile cauzate de osteoporoză se pot produce în diverse părți ale corpului, dar apar cel mai adesea la încheieturi, șolduri și coloana vertebrală.

Una din 2 femei și 1 din 5 bărbați cu vârsta peste 50 de ani suferă de fracturi, mai ales ca urmare a rezistenței osoase scăzute. Fracturile asociate cu osteoporoza pot provoca dureri substanțiale și dizabilități severe, ducând adesea la o calitate redusă a vieții. Fractura de șold, de exemplu, necesită aproape întotdeauna spitalizare și este asociată cu o speranță de viață mai mică.

Cum să previi osteoporoza:

  • Fă mișcare: exercițiile rămân una dintre cele mai eficiente metode de a lupta împotriva osteoporozei. Mersul pe jos, jogging-ul, urcatul scărilor, flotările, dansul sau ridicarea de greutăți păstreaza oasele puternice și sănatoase.
  • Redu consumul de sare.
  • Consumă cafea în cantități moderate.
  • Crește aportul de calciu: adulții au nevoie de 1.000 de miligrame de calciu zilnic, conform Institutului Național de Sănătate al SUA. Iar recomandarea pentru femeile de peste 50 de ani și bărbații de peste 70 de ani ajunge până la 1.200 de miligrame.
  • Asigură-te că ai un nivel optim de vitamina D. Aceasta ajută corpul să absoarbă, să rețină și să folosească aportul de calciu. Lumina soarelui declanșează producerea vitaminei D în organism, iar surse alimentare de vitamina D includ alimente precum laptele, sucul de portocale și cerealele.

Bolile de inimă

La nivel mondial, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces atât în rândul femeilor, cât și al bărbaților. Însă riscul ca o femeie să moară după ce a suferit un atac de cord este mai mare decât în cazul bărbaților.

Situația este mai gravă în cazul femeilor, deoarece simptomele pot fi, de multe ori, ignorate. Durerea în piept, care este semnalul principal în cazul unui atac de cord la bărbați, nu este atât de frecvent resimțită în rândul femeilor. În schimb, ele pot manifesta simptome care pot fi ușor asociate altor afecțiuni, precum greață și amețeli, dificultăți de respirație, presiune la nivelul spatelui ori dureri maxilare.

Ce poți face pentru a reduce riscul:

Sindromul colonului iritabil

Boala se instalează în adolescență, de regulă după 17-18 ani. Sunt foarte rare cazurile de colon iritabil care să apară la persoanele peste 40 de ani. Persoanele care suferă de colon iritabil sunt în mare majoritate femei.

Sindromul este un amestec de disconfort abdominal cu durere, scaune neregulate, fie foarte moi, uneori chiar lichide, care alternează cu perioade de constipație. Suferința nu pune viața în pericol și nici nu este un factor declanșator pentru alte afecțiuni ale intestinului, dar poate fi o problemă de lungă durată care îți schimbă modul de viață și te poate invalida pe perioade mai mici sau mai mari de timp.

Afecțiunea este mult mai frecventă la femei, așa că este mai probabil ca la mijloc să fie un dezechilibru hormonal. Mai mult, s-a dovedit că în timpul ciclului menstrual, simptomele colonului iritabil se agravează.

Cum să previi simptomele sindromului de colon iritabil:

  • Consumă alimente bogate în proteine, fibre, grăsimi bune și probiotice. Cele mai recomandate sunt proteinele animale din carnea de pui și pește și proteinele vegetale din nuci, fasole sau tofu.
  • Evită alimentele procesate pentru că toate cărnurile procesate (mezeluri, cârnați, hamburgeri), băuturile răcoritoare din comerț, chiar și sucurile naturale, dulciurile, produsele de patiserie, cerealele cu zahăr, conservele de fructe în sirop, margarina, chipsurile, snacksurile și cartofii prăjiți dereglează metabolismul zahărului și al lipidelor.
  • Scapă de stres: meditația, respirația profundă și yoga și-au dovedit în nenumărate rânduri eficiența în reducerea nivelului de stres.
  • Dormi sufficient: o bună igienă de viață, dublată de un somn de calitate te ajută să previi sindromul colonului iritabil sau, dacă acesta s-a instalat deja, să-i reduci simptomele.
  • Fă sport: practicată regulat, activitatea fizică favorizează o bună activitate a mușchilor intestinali.

Dacă însă ai nevoie de ajutor specializat, la ELA CLINIC avem un program special pentru persoanele care suferă de sindrom de colon sau intestin iritabil, DIGESTIV SUPORT, dublat de analize specifice care ne ajută să găsim cele mai bune soluții pentru pacienții noștri. Coordonatorul programului este dr. Steluța Boroghină, medic specialist gastroenterolog cu supraspecializare în studiul microbiomului.

Click aici și fă-ți o programare!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.