Cunoscut și sub denumirea de sindrom X sau sindromul de rezistență la insulină, sindromul metabolic este o afecțiune medicală complexă și un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2. Acest sindrom este caracterizat de o serie de anomalii metabolice și factori de risc care cresc probabilitatea apariției acestor afecțiuni.
Principalele componente ale sindromului metabolic
1. Obezitatea abdominală
O circumferință abdominală mai mare decât jumătatea înălțimii în centimetri sugerează obezitate abdominală periculoasă datorită depunerii grăsimii pe organele interne, cu riscul de a dezvolta ficat gras. Ficatul gras apare frecvent la persoanele cu obezitate abdominală și se poate diagnostica pe analize de laborator și prin ecografie abdominală. Este important a fi diagnosticat și tratat la timp, pentru că poate degenera în ciroză și cancer hepatic.
2. Rezistența la insulină
Celulele din organism devin mai puțin sensibile la acțiunea insulinei, hormonul care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Acest lucru duce la creșterea nivelului de glucoză în sânge. Se poate diagnostica la analize de rutină prin INDICELE HOMA. Rezistența la insulină este primul pas către alterarea glicemiei și instalarea pre-diabetului. De asemenea, insulinorezistența joacă un rol important în sindromul de ovare polichistice, o afecțiune frecvent diagnosticată prin medicul endocrinolog și care, netratată, poate pune în pericol fertilitatea la femei.
3. Hipertensiune arterială
Persoanele cu sindrom metabolic au tendința de a avea tensiune arterială crescută. Orice tensiune arterială peste 140/95 este considerată a fi crescută și are nevoie de abordare nutrițională și terapeutică de specialitate. În acest sens, dieta DASH este de mare ajutor. HTA netratată poate afecta inima cu îngroșarea ei și în ultimele stadii cu apariția insuficienței cardiace (care se obiectivează la Ecografia de Cord).
4. Dislipidemie
Nivelurile anormale ale grăsimilor din sânge, cum ar fi colesterolul LDL crescut și trigliceridele crescute. Colesterolul în exces se depune pe arterele carotide si poate duce la AVC ischemic, pe arterele coronare și poate duce la Infarct miocardic acut sau în arterele picioarelor, ducând la arteriopatie obliterantă, dureri la mers și în ultimă fază ischemie și amputație. Trigliceridele în exces pot duce la încărcarea grasă a ficatului și pancreasului, cu potențial fatal prin pancreatită acută în cazul în care depășesc limita de 1000 mg/dl. Aici ne ajută ecografia abdominală pentru a determina încărcarea grasă a ficatului și ecografia Doppler de artere carotide și de membre inferioare pentru a ne da seama de amploarea situației și a face stadializarea corectă a bolii.
5. Niveluri crescute de zahăr în sânge
Sindromul metabolic este adesea asociat cu hiperglicemie, care poate progresa la diabetul de tip 2. Orice glicemie peste 100 mg/dl depistată la analizele de laborator și/sau hemoglobina glicozilată (adică media glicemiilor din ultimele 3 luni) de peste 5.7% sugerează o toleranță alterată la glucoză ce poate oricând vira, fără tratament și schimbarea stilului de viață, într-un diabet galopant ce poate afecta la rândul său toate organele esențiale ale corpului nostru – ochii, rinichii, picioarele, inima, creierul.
Prezența a cel puțin trei din aceste componente este de obicei necesară pentru a pune diagnosticul de sindrom metabolic. Persoanele cu acest sindrom au un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, precum și diabetul de tip 2.
Tratamentul și gestionarea sindromului metabolic implică adesea modificări ale stilului de viață, inclusiv dieta sănătoasă, exerciții fizice regulate și, în anumite cazuri, medicamente prescrise de medicul curant diabetolog, cardiolog, endocrinolog sau internist pentru controlul tensiunii arteriale, al nivelurilor de zahăr din sânge și al colesterolului.
Intervenţia corectă şi la timp, atât nutriţională cât şi medicală, printr-un tratament adecvat şi un program personalizat de schimbare a stilului de viaţă, vă poate scădea riscul cardiovascular şi poate controla un eventual diabet deja instalat, în aceeaşi măsură în care vă poate schimba şi prelungi viaţa în bine.
La ELA CLINIC oferim servicii specializate integrate - medicale, nutriționale și psihologice - printr-o echipă multidisciplinară cu performanțe în diagnosticarea, tratarea și monitorizarea pacientului cu afecțiuni metabolice. Oferim analize și investigații specifice, ca pacienții să poată beneficia de tratamente și diete personalizate pe baza descoperirilor de ultimă oră.
Semne și simptome ale sindromului metabolic
Pe lângă valorile crescute de mai sus, care se determină prin analiză corporală și analize de laborator, mai pot să apară următoarele:
- oboseală și incapacitate de a te focusa
- durere în piept sau dificultăți de respirație - sugerează apariția complicațiilor cardiovasculare și nu numai
- acantoza nigricans - hiperpigmentare a pielii, care apare de obicei în zonele pliurilor pielii, cum ar fi partea din spate a gatului, axilei și inghinală si poate include și îngrosarea pielii
- hirsutism - creștere anormală a părului pe față, corp și membre în special la femei, sindromul ovarelor polichistice la femei sau disfuncții erectile la bărbați
- neuropatie periferică - amorțeală la nivelul extremității membrelor
- retinopatie - la pacienții cu rezistență la insulină și hiper glicemie sau cu diabet zaharat
- xantoame sau xantelasme - depozite de grăsime pe pleoape - la pacienții cu dislipidemie severă
Comorbiditățile care apar sunt:
- hiperuricemie
- ficatul gras non-alcoolic
- sindromul apneei în somn
- sindromul ovarelor polichistice
Factorii de risc nemodificabili:
- Vârsta: Bărbații peste 45 de ani și femeile peste 55 de ani sunt mai predispuși la bolile cardiovasculare.
- Sexul masculin: incidența bolilor cardiovasculare este mai mare la bărbați față de femei înainte de 50 de ani, însă, odată cu instalarea menopauzei, riscul se egalizează
- Ereditatea – ultimele cercetări consideră ereditatea un factor de risc și pentru obezitate și pentru dislipidemie (hipercolesterolemia familială) precum și pentru boala cardiacă ischemică prematură (dacă a existat un eveniment CV fatal sau non-fatal sau diagnostic de BCV la rudele de gradul I de sex masculin < 55 de ani, respectiv de sex feminin < 65 de ani).
Factorii de risc modificabili
Cu alte cuvinte ce poți face pentru a preveni complicațiile asociate sindromului metabolic
- Obezitatea: scăderea cu doar 10% din greutatea inițială îmbunătățește parametrii metabolici
- Sedentarismul: crește riscul cardiovascular de 1,5-2 ori față de persoanele active.
- Fumatul, inclusiv fumatul pasiv este dovedit a crește riscul cardiovascular
- Hipertensiunea arteriala (HTA): definită ca valori ale TA > 140/90 mmHg.
- Dislipidemia: cresterea Colesterolului total, a LDL colesterolului, a trigliceridelor plasmatice și scăderea HDL colesterolului
- Diabetul zaharat este considerat un echivalent de boală cardiacă ischemică.
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!