Nutriție terapeutică

Cele mai bune alimente pentru ficat

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Ficatul este printre cele mai mari organe din corp, cântăreşte între 1,5 şi 2 kilograme și e singurul care se poate regenera. Ficatul se reface complet, cu condiţia ca minimum 25% din ţesutul originar să rămână în corp. Surprinzător însă la acest organ este că în timp ce se regenerează el continuă să îşi îndeplinească funcţiile. Aşadar, este vital pentru organism.

Rolul ficatului

Acest organ are peste 500 de funcţii esenţiale pentru bunul mers al corpului nostru. Printre cele mai importante însă se numără producţia de bilă (care sprijină coagularea sângelui şi ajută intestinul subţire să descompună şi să absoarbă colesterolul, grăsimile, proteinele şi vitaminele), metabolizarea carbohidraţilor, depozitarea vitaminelor şi mineralelor (B12, A, D, E, K etc.), absorbţia şi metabolizarea bilirubinei (un produs secundar rezultat în urma descompunerii fierului din hemoglobină).

Pentru ca ficatul tău să funcţioneze la cote maxime şi să nu fie afectat de boli precum hepatita, ciroza, boala ficatului gras sau chiar cancer, el are nevoie de alimente sănătoase, odihnă, mişcare şi cât mai puţin stres.

Aşadar, propun să vorbim în continuare punctual despre care sunt cele mai bune alimente pentru ficat, astfel încât să înveţi să faci alegerile cele mai sănătoase! Iar săptămâna viitoare, îți voi vorbi despre cele mai dăunătoare alimente pentru ficat.

Top 10 alimente bune pentru ficat

1. Fulgii de ovăz

Alimentele bogate în fibre ajută ficatul să funcţioneze bine, pentru că îmbunătăţesc considerabil digestia. Fulgii de ovăz, de exemplu, varianta fără zahăr, sunt un aliat nu doar împotriva kilogramelor în plus, ci, datorită faptului că au în compoziţie beta-glucani, un tip de fibre extrem de active biologic în corp, cu rol antitumoral, antiinflamatoriu, antiobezitate, antialergic şi imunomodulator, contribuie la reducerea nivelului de grăsime depozitată în ficat, protejându-l.

2. Broccoli

Legumele susţin sănătatea ficatului, aşadar te sfătuiesc să le introduci în meniul zilnic. Concret, una dintre cele mai sănătoase legume pentru ficat este broccoli. Principala sa substanţă activă, sulforafanul, stimulează acţiunea acestui organ, fapt ce face ca broccoli să fie cel mai bun detoxifiant al ficatului. Dacă nu te împaci cu gustul, încearcă mai multe rețete până găseşti una care îți place, dar nu îl evita. Adaugă condimente în prepararea lui, mai ales usturoi. Dacă înveți să gătești legumele cu gust, vei face preparate de excepție.

3. Cafeaua

Deşi poate nu te aşteptai, în cantitate moderată, cafeaua e benefică pentru ficat. Au dovedit-o chiar studiile care au arătat că un consum de 2, 3 ceşti pe zi te poate proteja de efectele nocive ale consumului excesiv de alcool sau de cele ale dietei nesănătoase. Mai mult, cafeaua poate reduce şi riscul de cancer hepatic.

4. Ceaiul verde

Această băutură bogată în antioxidanţi numiţi catechine ajută la prevenirea mai multor tipuri de cancer, printre care şi cel de ficat. Şi ca să îţi dau şi un pont, îți zic că dacă preferi să îl bei cald, atunci cantitatea de catechine absorbită de organism va fi şi mai mare.

5. Apa

Cel mai important lucru pe care poţi să îl faci pentru bunăstarea ficatului este să îţi menţii o greutate sănătoasă. Cel mai simplu mod de a face asta este să înlocuieşti sucurile din comerţ, chiar şi pe cele aşa-zis naturale, cu apa. Şi să te hidratezi corespunzător. O să fii surprins câte calorii goale vei economisi într-o singură zi.

6. Migdale

Sunt o sursă importantă de vitamina E, un nutrient care ajută la protejarea ficatului împotriva bolilor hepatice. Tot migdalele sunt un aliat de nădejde şi pentru inimă, deci un pumn de migdale crude pe zi înseamnă sănătate curată. Le poţi mânca pe post de gustare sau le poţi adăuga în salate, pentru un gust crocant delicios.

7. Nucile

Poate nu te-ai fi gândit, dar nucile conţin un aminoacid numit arginină care ajută ficatul să se detoxifieze de amoniac. Totodată, sunt de ajutor în ficatul gras. Consumă-le crude sau uşor coapte şi mestecă-le bine, astfel încât efectul să fie mai rapid.

8. Spanacul

Legumele cu frunze verzi conţin un antioxidant puternic numit glutation, de mare ajutor în funcţionarea corectă a ficatului. Uşor de preparat şi delicios ca garnitură, spanacul merge atât cu carne slabă, cât şi cu brânzeturi. Iar dacă ţi se pare că s-a ofilit, pudrează peste el niște parmezan proaspăt, iar gustul va fi senzațional.

9. Afinele

Aceste mărgeluţe de culoare albastru închis conțin nişte substanțe nutritive numite polifenoli care te protejează împotriva bolii hepatice grase nonalcoolice, boală care de multe ori merge mână în mână cu obezitatea și colesterolul crescut. Dacă afinele nu sunt pe gustul tău, poţi să îţi iei doza de polifenoli din alte alimente precum ciocolata neagră, măslinele și prunele.

10. Ierburile și condimentele

Cu siguranţă le foloseşti atunci când prepari ceva de mâncare. Şi dacă o faci doar pentru gust, trebuie să ştii că folosindu-le îţi susţii şi sănătatea, pentru că toate sunt o sursă bună de polifenoli sănătoși. Oregano, salvie, rozmarin, curry, scorţisoară sau chimen, nu doar îţi protejează ficatul, ci te ajută să scazi substanţial şi nivelul de sare adăugat în mâncare.

Dacă ai grăsime acumulată în jurul taliei, ficatul gras sau sindrom metabolic te așteptăm la Ela Clinic cu programul Hepato Suport.

Vino și tu la o consultație!

Până atunci, ai grijă de tine, fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.