Nutriție terapeutică

Cum îți poți ameliora diabetul doar prin dietă

Laura EneLaura Ene

Laura Ene

6 minute timp de citit

Diabetul zahat este o boală cronică netransmisibilă şi apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulină sau când organismul nu mai poate să utilizeze corect insulina. Iar insulina este acel hormon produs de pancreas ce permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din sânge în celulele corpului pentru a produce energie.

Deşi poate că sună înfricoşător, diabetul nu este o boală fatală. Şi spun asta ca să te încurajez, pentru că în lume milioane de oameni trăiesc cu diabet şi au, în limita implicaţiilor acestei boli, o viaţă absolut normală, dacă se îngrijesc și respectă anumite reguli alimentare.

Toată lumea ştie că diabetul este o boală cronică progresivă care se caracterizează prin niveluri mari ale glucozei în sânge. Chiar şi aşa, el poate fi tratat cu succes astfel încât persoanele afectate să poată avea o viaţă lungă şi de calitate, în ciuda diagnosticului frustrant și alarmant la început.

Tipuri de diabet:

  • diabet de tip I – insulinonecesitant - care, așa cum îi spune și numele, necesită administrare de insulină din exterior pentru supraviețuire - se regăseşte la circa 10% dintre persoanele cu diabet; apare de obicei la copii și tineri sub 35 de ani, dar se poate întâlni la orice vârstă;
  • diabetul de tip II – este cea mai întâlnită formă de diabet şi apare după 35 de ani de obicei, dar se poate şi mai devreme, fiind în strânsă legătură cu acumularea excesivă de grăsime abdominală, lipsa mișcării și un stil de viață cu alegeri alimentare de tip fast-food.
  • diabetul gestaţional – apare la circa 2-10% dintre gravide din cauza modificărilor hormonale care pot favoriza rezistenţa la insulină; din fericire însă, dispare imediat după naştere.

În cele ce urmează îmi propun nu doar să îţi explic ce înseamnă diabetul, ci să îţi dau şi o veste bună, aceea că diabetul poate fi ţinut sub control şi se poate ameliora prin dietă.

Regimul alimentar al persoanelor cu diabet nu este atât de restrictiv pe cât se crede, totul este ca pacienţii să încerce să aibă o dietă cât mai variată şi mai echilibrată, cu alimente bogate în nutrienţi şi cu porţii adecvate. Până aici nimic imposibil şi nemaiauzit. Am putea spune că acelaşi lucru este recomandat şi celor care nu suferă de nicio afecţiune.

Adoptă o dietă sănătoasă!

Aşadar, schimbarea regimului alimentar este esenţială pentru a-ţi controla diabetul deoarece mâncarea îţi influenţează nivelul zahărului în sânge. Contează nu doar cât mănânci, dar şi ce mănânci. Îţi enumăr mai jos câteva categorii de alimente pe care le poţi include fără grijă, dar cu măsură, acea porţie adecvată despre care aminteam mai sus, în alimentaţie.

Recomandări generale:

  • Combină la o masă mai multe grupe alimentare, dar în proporţiile corecte, respectiv: 50% din farfurie să fie verdeţuri şi legume fără amidon, 25% carbohidraţi şi 25% proteine.
  • Alege alimente integrale în locul celor procesate, pentru un indice glicemic redus
  • Redu consumul de zaharuri procesate și concentrate
  • Redu consumul de carbohidraţi rafinați (paste, orez, făină albe).
  • Mănâncă cu măsură legumele bogate în amidon, de tipul cartofilor de orice fel, mazării, lintei sau porumbului.

Legume fără amidon recomandate în cantități de până la 300 g/porție

  • Castraveţi, roşii, ardei gras, ardei iute
  • Spanac, varză albă, varză roşie, varză de bruxelles
  • Salată, ceapă, usturoi, toate verzi, leurdă
  • Conopidă, ciuperci, broccoli,
  • Dovlecel, vinete, bame, fasole verde

Proteine recomandate în jur de 100-150g / porție

  • Carne de pui şi de curcan fără piele
  • Carne slabă de porc sau de vită (mușchi, pulpă, cotlet)
  • Somon, cod sau ton proaspăt, congelat sau conservat în suc propriu
  • Fructe de mare la grătar sau la abur

Carbohidraţi permişi în diabet cu măsură

  • Pâine și cereale integrale
  • Leguminoase și rădăcinoase
  • Produse lactate moi
  • Fructe proaspete

Totodată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă pacienţilor cu diabet să reducă cantitatea de sare la 5 grame pe zi, pentru a limita astfel şi apariţia problemelor cardiovasculare în paralel.

Un alt sfat este să ţii un jurnal alimentar şi unul al glicemiei. Monitorizează-ţi glicemia înainte și la 2 ore după fiecare masă ca să ştii exact cum reacţionează organismul tău la alimentele pe care le consumi.

Dacă vrei...

  • Să afli care sunt principiile și regulile dietei care te va ajuta să-ți controlezi mai bine și mai ușor glicemia
  • Să înţelegi ce se întâmplă cu metabolismul şi cu corpul tău în cadrul dietei
  • Să afli cum poți să scapi de pofte şi de obiceiurile alimentare nesănătoase
  • Să găsești dieta potrivită pentru tine, fără să renunţi la alimentele preferate
  • Să primești informaţii exacte cu privire la necesarul de calorii, gramaje, orarul(https://elaclinic.ro/blog/lifestyle/ce-ore-de-masa-sunt-potrivite) meselor
  • Sau să discuți soluții practice de organizare a meselor, reţete, mod de preparare, idei de asociere a alimentelor

... Te aşteptăm la Ela Clinic. Aici îţi punem la dispoziţie programul Diabet Suport prin care îţi oferim oferim ajutor medical, nutrițional și comportamental personalizat printr-o echipă multidisciplinară cu experiență în managementul diabetului.

Vino la o consultație și află despre dieta care stopează diabetul!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.