Nutriție terapeutică

Cum te ajută dieta să gestionezi hipertensiunea

Ana PiticasAna Piticas

Ana Piticas

7 minute timp de citit

Dacă mănânci bine, te simţi bine. Este un principiu de viaţă atât de simplu, dar care aduce cu sine o multitudine de beneficii. Atenție însă, când spun „mănânci bine” nu mă refer la a mânca pe săturate, ci a mânca alimente sănătoase, gătite corect.

Deși poate ți se pare greu de crezut, există o legătură directă între alimentație și hipertensiune. Adică ce mănânci zilnic, împreună cu stilul tău de viață la modul general, influențează hipertensiunea.

Ce e hipertensiunea arterială și cum o recunoaștem

Este o afecțiune din sfera cardiovasculară care presupune presiunea crescută a sângelui arterial mai multă vreme. În timp, acest fenomen duce la deteriorarea pereților vaselor de sânge și la probleme cardiovasculare suplimentare, precum accident vascular cerebral, atac de cord sau insuficiență cardiacă. Concret, hipertensiunea arterială începe când se ating valorile 140/90 mmHg (tensiunea fiind 14 cu 9).

Deși în general hipertensiunea este o afecțiune silențioasă, iar mulți oameni nu prezintă niciun simptom, ea poate fi identificată după următoarele semne:

  • amețeală
  • durere puternică de ceafă
  • înroșirea feței
  • sângerări nazale (epistaxis)

Din fericire însă, schimbarea stilului de viață și adoptarea unui regim sănătos te poate ajuta să ții sub control factorii care cauzează hipertensiune arterială.

Mai mult decât atât, controlul tensiunii arteriale prin adoptarea unui stil de viață sănătos poate preveni, întârzia sau reduce în timp nevoia de medicamente. Este o veste foarte bună, nu-i așa?

Iar când spun stil de viață sănătos, mă refer la reguli simple, pe care ar trebui să le urmăm în general pentru a avea o stare de sănătate bună. Mai exact, să evităm prăjelile, rântașurile, fast-foodul, mâncărurile grele, carnea grasă, grăsimea în exces, sarea în exces, alcoolul peste limita zilnică admisă, sucurile din comerț, chiar și pe cele din fructe, nici ele nu sunt sănătoase din moment ce nu sunt altceva decât fructoză în stare pură. Nici făinoasele rafinate nu sunt recomandate și nici zahărul în exces.

Cele mai bune 14 alimente pe care să le introduci în alimentație pentru a ține sub control hipertensiunea

1. Citricele pot avea efecte puternice de scădere a tensiunii arteriale. Totodată, sunt pline de vitamine, minerale și compuși vegetali care te pot ajuta să îți menții inima sănătoasă prin reducerea factorilor de risc și pentru alte boli de inimă.

2. Somon și alți pești grași, pentru că sunt surse excelente de grăsimi omega-3, care au beneficii semnificative pentru sănătatea inimii. Aceste grăsimi pot ajuta la reducerea nivelului tensiunii arteriale prin reducerea inflamației și scăderea nivelului de compuși numiți oxilipine care constrâng vasele de sânge.

3. Broccoli este cunoscut pentru numeroasele sale efecte benefice asupra sănătății, inclusiv asupra sănătății sistemului circulator. De exemplu, adăugarea acestei legume crucifere în dieta ta poate fi o modalitate inteligentă de a reduce tensiunea arterială.

4. Semințele de dovleac sunt o sursă concentrată de nutrienți importanți pentru controlul tensiunii arteriale, inclusiv magneziu, potasiu și arginină, un aminoacid necesar pentru producerea de oxid nitric care este esențial pentru relaxarea vaselor de sânge și reducerea tensiunii arteriale.

5. Fasolea și lintea sunt bogate în nutrienți care ajută la reglarea tensiunii arteriale, cum ar fi fibrele, magneziul și potasiul. Numeroase studii au arătat că un consum regulat de fasole și linte poate ajuta la scăderea nivelului hipertensiunii arteriale.

6. Fructele de pădure au fost asociate cu numeroase beneficii impresionante pentru sănătate, inclusiv capacitatea lor de a reduce factorii de risc pentru bolile de inimă, cum ar fi hipertensiunea arterială. Boabele sunt o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv antociani, care sunt pigmenți ce conferă fructelor de pădure culoarea lor vibrantă.

7. Consumul de cereale integrale poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale. Studiile arată că dietele bogate în cereale integrale pot reduce considerabil riscul de hipertensiune arterială.

8. Fisticul este foarte hrănitor, iar consumul lui a fost legat de niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale. E bogat în nutrienți esențiali pentru sănătatea inimii și pentru reglarea tensiunii arteriale și conține inclusiv potasiu.

9. Crocanți, dulci și hrănitori, morcovii sunt legume de bază în dietele multor oameni. Sunt bogați în compuși care ajută la relaxarea vaselor de sânge și la reducerea inflamației, ceea ce poate ajuta la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

10. Roșiile și produsele din tomate sunt bogate în nutrienți, inclusiv potasiu și licopen.

11. Iaurtul grecesc este un produs lactat plin de minerale care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

12. Anumite ierburi și condimente conțin compuși care pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ajutând vasele de sânge să se relaxeze.

13. Semințele de chia și de in sunt pline de nutrienți care sunt esențiali pentru reglarea tensiunii arteriale, inclusiv potasiu, magneziu și fibre.

14. Ca și sfecla, spanacul este plin de antioxidanți, potasiu, calciu și magneziu, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru persoanele cu hipertensiune arterială.

7 modalități eficiente prin care să-ți micșorezi hipertensiunea arterială

  • Limitează consumul de sare sub 5 g/zi.
  • Asigură-ți un aport optim de potasiu, calciu și magneziu.
  • Optează pentru o alimentație bogată în legume, fructe, cereale, pește și lactate degresate.
  • Renunță la tutun.
  • Limitează consumul de alcool, mai precis 1 pahar pe zi dacă ești femeie; 2 pahare pe zi dacă ești bărbat.
  • Fă sport regulat, măcar 30 de minute, cinci zile din șapte.
  • Menține o greutate sănătoasă.

Dacă în ciuda tuturor schimbărilor în privința stilului de viață, ai în continuare o tensiune arterială crescută pentru care iei foarte multe medicamente sau dacă ai probleme cu inima sau ai suferit o intervenție chirurgicală pe inimă, te așteptăm la ELA CLINIC cu Cardio Suport, un program de ameliorare, control și monitorizare a afecțiunilor cardiovasculare – dislipidemie, hipertensiune, boală cardiacă ischemică etc. Programul oferă monitorizare medicală specializată și investigații specifice (EKG, Eco Cord, Eco Doppler, Holter TA + EKG, Test de efort, Spirometrie), dublate de diete terapeutice validate științific de Societatea Europeană de Cardiologie și de Asociația Americană a Inimii.

Vino și tu la o consultație de nutriție terapeutică!

Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!

Vrei să fii informat când avem oferte și articole noi?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a fi la curent cu ultimele cercetări din domeniu și ofertele lunare ELA CLINIC.

Ne pasă de protecția datelor. Citeste Politica de confidențialitate.