Obezitatea nu este doar o problemă de ordin estetic, este un dezechilibru care ne afectează pe toate planurile: psihic, fizic şi social. Cumva planurile psihic şi social sunt în legătură şi asta pentru că greutatea în exces scade stima de sine, indiferent dacă recunoaştem sau nu, şi ne face nişte neadaptaţi şi nişte frustraţi într-o societate guvernată de standardele perfecţiunii.
Iar când spun asta mă refer la etichetele şi cerinţele de zi cu zi. Trebuie să arătăm perfect, indiferent ce perioadă a vieţii parcurgem. Trebuie să fim svelţi când suntem depăşiţi de situaţiile de la serviciu sau de acasă, când revenim din vacanţă, unde se presupune că ne relaxăm şi nu mai ţinem cont de regim şi, mai grav, proaspetele mame trebuie să arate impecabil chiar din a doua zi după ce au născut. Toate aceste norme sunt copleşitoare, dar au şi o latură pozitivă. Greutatea, dacă e normală, este sinonimă cu sănătatea.
La nivel fizic, kilogramele în plus ne îngreunează orice activitate – la serviciu, acasă, la cumpărături, chiar şi atunci când ieşim cu prietenii sau facem activităţile care ne plac.
Dar hai să îţi explic un pic ce înseamnă realmente obezitatea şi când se instalează ea.
Obezitatea este creşterea în greutate cu mai mult de 20% decât greutatea ideală a fiecărui om în parte. În momentul de faţă, reprezintă una dintre cele mai periculoase boli ale societăţii moderne, iar previziunile sunt îngrijorătoare. Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a arătat că în lipsa unor măsuri drastice de prevenţie şi tratament în 2025, deci peste aproape 3 ani, peste 50% din populaţia lumii va fi obeză.
Cauza principală a obezităţii reprezintă în mod evident ingerarea mai multor calorii decât cele consumate de o persoană prin activitate şi efort fizic.
Cum spuneam mai sus, principala problemă a obezităţii nu este doar de ordin estetic, ci este dată şi de faptul că poate duce la probleme grave de sănătate dacă nu se iau măsuri drastice şi imediate.
Top 12 probleme de sănătate asociate cu obezitatea
1. Probleme de respiraţie
Obezitatea te sufocă, la propriu, asta pentru că provoacă tulburări de respiraţie, inclusiv apnee de somn, o tulburarea deosebit de gravă în care respiraţia se opreşte de câteva ori în timpul somnului, fapt ce periclitează oxigenarea şi buna funcţionare a organismului.
2. Steatoza hepatică
Denumită și boala ficatului gras, aceasta apare când în celulele hepatice se depune prea multă grăsime, iar ficatul nu mai poate să funcţioneze normal. Persoanele supraponderale şi obeze sunt predispuse la steatoză hepatică din cauza cantităţii prea mari de grăsime din corp, aşadar obezitatea este una dintre cauzele principale acestei boli grave.
3. Osteoartrita
Greutatea corporală în exces tensionează suplimentar articulaţiile, în special cele care susţin greutatea: genunchii, şoldurile şi articulaţiile de la nivelul talusului şi de aici durerile îngrozitoare. Cartilajul se distruge treptat până când suprafeţele osoase articulare, separate iniţial prin cartilaj, ajung să se frece unele de altele. Ca să îţi faci o idee, îţi spun că fiecare jumătate de kilogram în plus adaugă de patru ori mai multă presiune pe genunchi, de exemplu.
4. Hipercolesterolemia
Supraponderabilitatea are legătură directă cu nivelul crescut al colesterolului, asta pentru că organismul stochează trigliceride şi calorii în exces. Obezitatea duce astfel la creşterea numărului de trigliceride fapt ce favorizează micşorarea colesterolului bun (HDL).
5. Litiaza biliară
Dacă eşti obez, din cauza producţiei crescute de colesterol biliar se formează aşa-numitele pietre la fiere sau calculi biliari. În timp ce unele persoane pot trăi cu aceste pietre ani la rând, pentru altele se impune eliminarea lor de urgenţă prin proceduri chirurgicale, mai ales dacă disconfortul este continuu sau, în cazul femeilor, dacă vor să devină mame.
6. Diabetul de tip II
Diabetul este unul dintre cele mai des întâlnite efecte secundare ale obezităţii. Iar explicaţia este simplă: greutatea suplimentară a corpului obligă pancreasul să producă mai mulţi hormoni pentru a regla nivelul glicemiei din sânge. Pentru a face faţă acestei producţii suplimentare, celulele pancreatice ajung la suprasolicitare, fapt ce produce nu doar un dezechilibru la nivelul întregului corp, ci şi imposibilitatea reglării cantităţii de zahăr în sânge.
7. Guta
Este o formă de artrită foarte dureroasă, care se manifestă prin dureri articulare profunde, din cauza acumulării unei cantităţi mari de acid uric în sânge şi în ţesuturi. Obezitatea şi alimentaţia în care predomină carnea cresc riscul de apariţie a gutei cu până la 3 ori.
8. Tensiune arterială mare
Când corpul tău are o greutate foarte mare şi inima trebuie să pompeze mai mult pentru a duce sângele la toate celulele tale. Este un efort pe care îl depune şi care duce la creşterea frecvenţei cardiace şi a presiunii arteriale, fapt ce generează diverse afecţiuni ale inimii şi ale întregului aparat circulator. Deci kilogramele în plus, cu acumulare de masă grasă, reprezintă una dintre cauzele cele mai importante şi mai frecvente ale hipertensiunii arteriale.
9. Ateroscleroza
Se produce când vasele de sânge care transportă oxigenul şi substanţele nutritive de la inimă către restul corpului se îngroaşă şi devin rigide, fapt ce împiedică circulaţia sângelui către ţesuturi şi organe. Ateroscleroza se referă totodată la acumularea de grăsimi şi colesterol în şi pe pereţii arteriali care poate împiedica fluxul sanguin. Astfel, placa se rupe favorizând apariţia cheagurilor de sânge. Deşi de cele mai multe ori este considerată o problemă cardiacă, aceasta poate afecta arterele oriunde în organism.
10. Boli renale
Rinichii tăi filtrează sângele și ajută la controlul tensiunii arteriale. Dar nu își pot face treaba atunci când grăsimea se acumulează în interiorul lor și apasă pe vasele de sânge sau când vasele care le aduc sânge sunt înfundate tot din cauza grăsimii în exces. Acest lucru poate duce la o acumulare periculoasă de toxine în corpul tău. Aşadar, atenţie la numărul de kilograme care pe lângă alte neplăceri provoacă şi boală cronică de rinchi.
11. Complicaţii în timpul sarcinii
Iar aici mă refer la preeclampsie, adică acea creştere periculoasă a tensiunii arteriale sau diabet gestaţional, care vine la pachet cu zeci de restricţii, la nivel fizic, dar şi alimentar.
12. Cancerul
Obezitatea este una dintre cauzele cancerului. Concret, din cauza kilogramelor în exces, factorii metabolici modificaţi, precum lipidele, insulina şi leptina, contribuie la activarea capacităţilor imunosupresoare şi la dezvoltarea cancerului celulelor mieloide. La femei, regăsim de cele mai multe ori cancer uterin, ovarian, laringian, de sân şi de colon. La bărbaţii supraponderali, în schimb, creşte riscul apariţiei cancerului colorectal.
Dacă vrei să faci o schimbare, la ELA CLINIC avem soluția pentru tine. Programele de NUTRIȚIE TERAPEUTICĂ sunt concepute astfel încât să te ajute să-ți recapeți sănătatea, să-ți îmbunătățești analizele și să scapi de o parte din medicamente pentru tot restul vieții. Îți oferim de asemenea servicii medicale, analize și investigații specifice pentru tratarea afecțiunilor legate de alimentație!
Ai grijă de tine! Fii bine cu tine!